Luis Lazarus: „Nu voi renunţa niciodată s-o caut pe Elodia”

Luis Lazarus: „Nu voi renunţa niciodată s-o caut pe Elodia”

INTERVIU. Luis Lazarus, care începe în această seară o nouă emisiune pe Kanal D, vrea să „demoleze” reţeta care i-a adus succes lui Dan Diaconescu.

Celebrul ziarist de investigaţii Luis Lazarus începe în această seară, pe Kanal D, noua sa emisiune, intitulată „Lazarus Show”, la care o va avea invitată pe Monica Columbeanu şi asistentă permanentă pe... Elena Ceauşescu. Incisivul om de televiziune a acordat un interviu în exclusivitate pentru EVZ, la care s-a prezentat însoţit de fiul său, Andrei, în vârstă de numai 3 anişori, şi de fosta sa soţie, Antonela Lazarus.

EVZ: Cum s-a coagulat, în cele din urmă, formatul emisiunii „Lazarus Show”? Luis Lazarus: Avem gata subiectele pentru cele patru emisiuni de început, dintre care două sunt deja finalizate. Echipa cu care lucrez este o echipă nouă, formată din profesionişti. O menţionez pe Adela Harnagea, printre producători. Avem numeroşi reporteri de investigaţii, oameni care nu dorm nopţile, dispunem chiar şi de paparazzi. În plus, vom avea o echipă de fete. Dintre cele circa 12 persoane rămase, nu am renunţat încă la niciuna dintre ele ; toate sunt eligibile pentru cele patru locuri disponibile. Două vor fi reporteriţe de teren, capabile să asigure informaţia video, iar două asistente ; însă e vorba de alteceva decât prezenţe decorative : trebuie să aibă inteligenţă, perspicacitate, spontaneitate. Oamenii din echipa mea sunt oameni cu experienţă : au lucrat în Antena 1, în Prima...

Sunt şi oameni care au lucrat în OTV? În OTV mai puţin, nu avem pe nimeni care să fi lucrat acolo...

Ne puteți urmări și pe Google News

De ce? În primul rând, că n-avem pe cine lua în acest moment. Apoi, s-ar crea suspiciuni, că de ce-am luat persoana cutare... De exemplu, ce s-ar întâmpla dacă eu aş lua-o de-acolo pe Mihaela Moise ? Imediat s-ar spune că „ăsta mai are treabă cu ea” etc. Antonela, la rândul ei, fosta mea soţie, aici de faţă, este om de televiziune de 10 ani, n-are sens s-o iau de la rostul ei. Special n-am dorit să vină niciuna din fetele care au apărut în aria mea de acoperire. Nu doresc să pericilitez prin acţiuni de ordin sentimental această emisiune. Această emisiune, de pe Kanal D, este miza mea cea mare. Vreau să fie ceva diferit faţă de „experimentul Prima” (emisiunea „Tribunalul poporului” – n. red.).

Cîte emisiuni au fost acolo ? 13-17 emisiuni, dar erau înregistrate şi practic nu puteam să fac ceea ce vroiam. A existat chiar un caz în care mi s-a furat subiectul, până să fie difuzată emisiunea pe post.

Prin ce se va diferenţia emisiunea „Lazarus Show”? Emisiunea „Lazarus Show” va trata subiectele live, în timp real. Nu va fi o emisiune de tip Diaconescu, în care nişte neica nimeni îşi exprimă opinii neavenite şi nule. Deci, nu să intre fel de fel de anonimi în direct, care să se bălăcărească la televizor. Problema lui Diaconescu este că are un spaţiu prea mare de umplut cu bani prea puţini. Nu discutăm de calitate acolo, ci de cantitate.

Criticaţi foarte mult, în ultima vreme, OTV-ul şi pe Dan Diaconescu, dar nu acest post de televiziune v-a consacrat? Cine va avea curiozitatea să „decupeze” acele emisiuni realizate de mine, va vedea că eu am făcut acolo cu totul altceva, nişte anchete, investigaţii profesioniste. Problema a început când au fost aduşi în studiou fel de fel de indivizi, lucru cu care eu nu am fost de acord. Eu nu am agreat tipul acesta de indivizi, luaţi de pe stradă, semiincoerenţi, analfabeţi, agramaţi...

Dar vedeţi că lumea se uită şi acest gen de emisiuni i-au adus rating lui Diaconescu. Deja acesta vorbeşte despre „otevizarea” României. Asistăm la un adevărat „fenomen OTV”, la un flagel care nu ştiu cum poate fi oprit. Mulţi oameni au crezut, după cutremur, tot ce le-a spus la OTV... Eu vreau să demolez, prin emisiunea mea, ce face OTV-ul. Exemplul cu cutremurul e foarte bun. Un anume prezicător a spus la OTV că va avea loc un cutremur (catastrofal, susţinea el) într-o zi de sărbătoare, şi întâmplător cutremurul a avut loc într-o zi de sâmbătă. Deci OTV-ul a jucat la noroc, la cacialma. OTV-ul speculează asemenea chestiuni care par neverosimile şi când se confirmă parţial câte una, îşi face din asta un stindard. Eu dacă voi chema un clarvăzător, îl voi chema doar ca pe un exemplu de caz, ca pe cineva la care să ne uităm, că, iată, poate exista şi aşa ceva, nu ca pe cineva pe care să-l şi credem ; va fi o chestiune de conjunctură.

Credeţi că se poate face rating şi cu alte metode decât cele ale lui Diaconescu? Cu toţii alergăm după rating, dar eu nu agreez performanţa făcută prin porcării, aberaţii. Nu pot suporta pe Nikita, care ba se sinucide, ba nu se sinucide... Observ acum că acest gen de emisiune, cu personaje groteşti, lansat de Diaconescu a fost preluat şi de alte televiziuni, cum ar fi Antena 1, cu „Acces Direct”.

Dar cum aveţi de gând să „demolaţi” OTV-ul? Acest fenomen se demolează prin „finalitate”. Ei aleg atipicul de şanţ. Eu am ales atipicul cu o semnificaţie mai largă. Uitaţi-vă la cazurile tratate de mine : medicul care avea relaţii cu pacienta sa minoră ; profesoara care avea relaţii cu elevul său minor ; suniciderile ; răpirea din Irak. Sunt singurul care m-am dus în Irak fără protecţie armată ; mă şi mir cum am luat vizele. Aceste cazuri au făcut audienţă, au făcut carieră; nu au fost făcute cu tâmpenii. Cei de la OTV nu vor să investească în programe, în oameni, în factorul uman.

Aici, la Kanal D, eu am mână liberă pe politica editorială ; este vorba de felul în care administrăm cazul. Luăm un caz de la zero şi arătăm toate probele pe care putem să le obţinem. De exemplu, acum în România se arestează de amorul artei, ca să facem circ televizat ; aruncăm fel de fel de fumigene. Eu vreau să trăiesc într-o ţară - şi eu şi copiii mei – în care să fiu sigur ca cel arestat să fie vinovat. De exemplu, cazul băiatului de la Arad, care era arestat pentru trafic de droguri şi era nevinovat (va veni şi aici în emisiune). Filmele făcute de mine au fost folosite ca probe în proces şi băiatul a fost eliberat, dar cine plăteşte pentru cei doi ani în care a stat în puşcărie degeaba ? Eu cred că oamenii se vor uita la emisiune şi vor vrea să vadă dacă Lazarus are probe, şi dacă are vor vrea să vadă dacă autorităţile statului vor interveni sau se vor face că nu văd şi că nu aud.

O altă componentă a emisiunii va fi ceea ce se numşte „scandal monden”, dar de mare interes. Adică mă interesează, de exemplu, dacă un personaj important, un politician să zicem, are o amantă care face videochat, deci e un fel de „patroană de bordel”.

Să nu se înţeleagă greşit : „Lazarus Show” nu este o emisiune de divertisment. Aici nu vor veni manelişti, sau dansatoare din buric care să se urce pe mese. Topul de şanţ n-are ce să caute aici. Acest lucru face rău opiniei publice. Presa este o armă teribilă, iar televiziunea este mai periculoasă şi mai manipulatoare. Alt exemplu : nu au ce să caute anonimi la telefonul meu, care să-şi spele rufele în direct. Aici se va intra numai după ce persoana respectivă îşi va face clare identitatea şi calitatea în care intervine.

Nu am nevoie de promiscuitate. Am atâtea subiecte, idei. Sunt realităţi sordide, care trebuie analizate. Partea cu dispariţiile este foarte importantă. De-a lungul timpului am făcut căutări cu câini, cu elicoptere, cu scafandri, şi chiar am găsit anumite cadavre înaintea poliţiei. Iarăşi, un subiect important sunt copiii abuzaţi. După părerea mea, pedofilii sunt irecuperabili. Aceştia ar trebui arestaţi, izolaţi, închişi... Cunosc cazuri de pedofili care au fost eliberaţi din închisoare, au recidivat şi se plimbă în continuare bine-mersi...

O veţi mai căuta şi pe Elodia? Nu am abandonat cazul Elodia. Nu voi renunţa niciodată s-o caut. La OTV, nu s-a mai putut continua din momentul în care Diaconescu a adus-o pe Magda Ciumac, care a început să debiteze fel de fel de aberaţii...

Acela a fost momentul de ruptură? Da. Inclusiv despre mine, a spus că mi-am schimbat numele, pentru că în facultate, în 1993, am fost cercetat pentru luare de mită...

Dar de ce v-aţi schimbat numele? Pentru că tatăl meu nu mi-a dat nici măcar un telefon. Cel mai mare ajutor l-am primit de la soţia mea. Am fost o perioadă foarte săraci. După ce am lucrat amândoi la „Ziua”, în 1996, am dispărut o perioadă, în care am făcut afaceri de publicitate. Apoi am lucrat la Jurnalul, Tele 7abc, OTV. Ne-am chinuit amândoi foarte mult, dar până la urmă am răzbit. Există o percepţie foarte proastă, că toţi jurnaliştii sunt nişte şpăgari, cărora, dacă le dai 100-200 de euro, scriu ce vrei tu. Eu vreau să distrug acest mit prost.

Revenind la OTV, umblă vorba că cei care apar pe-acolo dau diverse şpăgi... Nu mă refer la campania electorală. Eu nu am astfel de informaţii. Cei care apar pe-acolo nu prea au bani pentru aşa ceva. V-o imaginaţi pe Nikita dând bani ?

Nikita-i vedeta postului, dar mai sunt fel de fel de „specialişti”... Cred că ziariştii din televiziune s-au cam pervertit. I-a lovit vedetismul, au furat subiecte din presa scrisă... Eu, de altfel, iau în calcul să invit în fiecare emisiune jurnalişti din presa scrisă...

La ce nume v-aţi gândit ? În primul rând, la prietenul meu Florian Bichir, cu care am colaborat foarte bine încă din studenţie, când eram lider al Ligii Studenţilor (Florian Bichir va fi chiar invitatul primei ediţii a emisiunii, din această seară – n. red.).

Ce ne mai puteţi spune despre prima emisiune? Una dintre invitate va fi Monica Columbeanu. Iar asistenta mea va fi... Elena Ceauşescu. Nu vă speriaţi, e doar o coincidenţă de nume!

ÎN PLATOU

Întâlnire de „gradul trei”

Interviul EVZ l-a surprins pe Luis Lazarus în momentele pe care le petrecea alături de fiul său, Luis Andrei, în vârstă de numai 3 anişori. Lazarus era însoţit de Andrei şi de mama copilului, fosta sa soţie, Antonela Lazarus. Andrei a fost primul „invitat” al lui „Lazarus Show”, copilul făcând o vizită şi o şedinţă foto în studioul lui „tati”, în care se executau ultimele pregătiri pentru debutul emisiunii.

O „întâlnire de gradul trei” a avut loc ieri după-amiază, în acelaşi studio: între Andrei şi micuţa sa surioară, Ana Beatrice, de care îl despart doar exact cinci luni (fiica amantei din acea vreme a omului de televiziune, Alina Manolache); cei doi copii nu se văzuseră niciodată până ieri.