Evenimentul Zilei > Justitie > Ludovic Orban ar fi încercat să-şi negocieze promovarea şi cu o a treia televiziune. Motivele pentru care DNA nu a organizat flagrantul iar Sorin Oancea şi Cosmin Guşă sunt doar martori, nu şi inculpaţi în dosarul liberalului
Ludovic Orban ar fi încercat să-şi negocieze promovarea şi cu o a treia televiziune. Motivele pentru care DNA nu a organizat flagrantul iar Sorin Oancea şi Cosmin Guşă sunt doar martori, nu şi inculpaţi în dosarul liberalului

Ludovic Orban ar fi încercat să-şi negocieze promovarea şi cu o a treia televiziune. Motivele pentru care DNA nu a organizat flagrantul iar Sorin Oancea şi Cosmin Guşă sunt doar martori, nu şi inculpaţi în dosarul liberalului

Informaţia potrivit căreia omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu este cel care l-a denunţat pe Ludovic Orban în dosarul în care liberalul este acuzat că ar fi cerut bani pentru campania electorală a fost confirmată şi pentru Mediafax.ro, după ce iniţial o informaţie similiară fusese publicată pe siteul romaniacurata.ro. Pe de altă parte, opinia publică se tot întreabă de câteva zile de ce procurorii DNA nu au organizat flagrantul astfel încât faptele celor implicaţi în să fie clare. Siteul romaniacurata.ro lămureşte, tot cu ajutorul surselor sale, şi acest aspect nebulos.

Potrivit surselor mediafax.ro, Urdăreanu a purtat tehnică la una dintre întâlnirile pe care le-a avut cu Ludovic Orban, înregistrându-l pe acesta când îi cerea 50.000 de euro, bani care urmau să ajungă la doi patroni de televiziune, Sorin Oancea, directorul B1 Tv, şi Cozmin Guşă, acţionarul postului Realitatea Tv, pentru a-şi asigura apariţiile televizate în timpul campaniei electorale. Sursele citate au precizat că Ludovic Orban ar fi încercat să negocieze promovarea şi cu o altă televiziune, însă costurile erau prea mari.

Urdăreanu a denunţat pentru a-şi uşura situaţia judiciară în dosarul pe care el însuşi îl are pe rolul instanţelor, cel în care este acuzat de DNA că i-a dat mită primarului din Iaşi, Gheorghe Nechita, pentru implementarea de către UTI a sistemului de management al traficului din Iaşi, explică siteul romaniacurata.ro.

Ludovic Orban nu a intrat în posesia banilor pe care i-a solicitat lui Urdăreanu, fiind necunoscut motivul pentru care ulterior nu s-a mai întâlnit cu omul de afaceri. Poate că s-a temut de un flagrant, mai ales că existau deja informaţii “pe surse” că patronul UTI a denunţat-o pe Olguţa Vasilsescu, poate că s-a temut că va fi retras de către partid şi nu mai avea rost – au încercat să explice sursele judiciare inacţiunea lui Orban pentru romaniacurata.ro. Însă acest lucru contează mai puţin, în cazul lui Orban, pentru că în momentul în care liderul liberal a pretins banii, presupusa sa infracţiune de folosire a influenţei de partid pentru obţinerea de foloase necuvenite s-ar fi consumat  “Este sub forma pretinderii”, au informat sursele romaniacurata.ro. Împotriva celor doi oameni de televiziune există însă doar o probă indirectă –înregistrarea convorbirii dintre Orban şi Urdăreanu în care Orban îi cere banii pentru cei doi, scrie româniacurata.ro

Sorin Oancea, director general al postului de televiziune B1 Tv şi Cozmin Guşă, acţionar al postului Realitatea Tv, au fost audiaţi ca martori în acestă cauză, ambii susţinând că nu au cerut şi primit bani de la Ludovic Orban.

Cozmin Guşă a povestit în faţă anchetatorilor că îl cunoaşte pe Ludovic Orban, că s-a întâlnit cu el şi au vorbit despre campania electorală, dar că nu a cerut, primit şi nici nu i s-au oferit bani. Procurorii susţin însă că liberalul Ludovic Orban ar fi încercat să îşi cumpere apariţii la două posturi de televiziune cu 50.000 de euro, bani pe care urmă să îi achite un om de afaceri. "Realitatea nu a cerut, nu i s-au oferit, nu au existat discuţii despre bani niciodată. Singură discuţie pe care am avut-o cu el a fost la 24 martie la cererea lui. Am vorbit despre campanie, despre şansele lui", a explicat Cozmin Guşă.

 

"Am spus adevărul şi numai adevărul, am declarat că am avut mai multe discuţii cu Orban. Nu am avut discuţii despre bani şi de asemenea i-am spus procuroarei că chiar nu avem ce să ne reproşăm că post de televiziune. Părerea mea este că e mai degrabă o răzbunare între oameni politici, oameni de afaceri, în care suntem traşi nevinovaţi", a declarat, al rândul lui, Sorin Oancea de la B1 TV.

Tiberiu Urdăreanu este judecat, alături de primarul din Iaşi, Gheorghe Nechita, pentru că i-ar fi dat mită edilului pentru implementarea de către UTI, firma pe care o deţine, a sistemului de management al traficului din Iaşi. Ulterior deschiderii dosarului, omul de afaceri a făcute mai multe denunţuri pentru a îşi reduce pedeapsa. Un alt dosar deschis în urma denunţului formulat de Urdăreanu este cel al primarului din Craiova, Lia-Olguţa Vasilescu.