Evenimentul Zilei > Actualitate > Lucrări la 40 de străzi blocate de şase luni de o semnătură
Lucrări la 40 de străzi blocate de şase luni de o semnătură

Lucrări la 40 de străzi blocate de şase luni de o semnătură

Un credit extern aprobat de Consiliul Local Sibiu pentru lucrări la 40 de străzi şi un pod aşteaptă aviz de la Ministerul Finanţelor din februarie.

În prima şedinţă din ianuarie 2010, Consiliul Local al Sibiului a aprobat accesarea unui credit extern de la BERD pentru 40 de străzi şi un nou pod peste râul din oraş.

Conform legislaţiei în vigoare, orice împrumut accesat de autorităţile locale trebuie avizat şi de Ministerul Finanţelor, prin Comisia de autorizare a împrumuturilor locale. Avizul de la comisia în cauză pentru accesarea finanţării deja rezolvate e aşteptat de şase luni.

"Documentaţiile pentru aceste lucrări sunt pregătite încă de anul trecut. Ar exista posibilitatea ca, dacă la licitaţii preţurile vor fi mai mici, să reabilităm şi mai multe străzi", spune Virgil Popa, viceprimar al Sibiului.

Împrumut în valoare de 11,5 milioane de euro

Negocierile administraţiei cu BERD, începute încă din toamna lui 2009, s-au finalizat rapid. Pe 12 februarie 2010, Primăria Sibiu a transmis amintitei comisii din cadrul Ministerului Finanţelor documentaţia referitoare la împrumutul de 11,5 milioane de euro.

Printre cele mai importante documente, cel referitor la gradul de îndatorare al bugetului local, indica faptul că nu exista pericolul de a depăşi limita de 30% din veniturile proprii, din moment ce creditele accesate până acum de Sibiu duc la un grad maxim de 16,97%, vârf depăşit anul trecut. "Documentaţia transmisă de Municipiul Sibiu este completă", auconstatatreprezentanţii Ministerului Finanţelor.

Ce spun oficiali de la Finanţe

De atunci, nimic. "De la data înregistrării solicitării Municipiul Sibiu nu s-a desfăşurat nicio şedinţă a Comisiei pentru analizarea cererilor de autorizare a contractării de finanţări rambursabile, altele decât cele destinate pre/cofinanţării proiectelor de investiţii care be ne ficiază de fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene sau care nu afectează limitele aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 480/2010, privind aprobarea limitelor pe anul 2010 pentru finanţările rambursabile care pot fi contractate şi pentru tragerile din finanţările rambursabile contractate sau care urmează a fi contractate de către unităţile administrativ-teritoriale", se arată într-un răspuns al Ministerului Finanţelor.

Ultimul credit extern accesat de Primăria Sibiu, de 20 de milioane de lei, a fost folosit pentru extinderea şi modernizarea aeroportului din oraş. La fel, după aprobarea creditului în consiliului local, primăria a trimis dosarul de solicitare a avizului Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale în data de 6 februarie 2008.

Documentaţia nu a fost completă, au susţinut reprezentanţii comisiei, aşa că un nou dosar a ajuns la reprezentanţii guvernului în data de 20 martie 2008. O zi mai târziu, pe 21 martie, comisia s-a întrunit şi a analizat cererea Sibiului de a accesa creditul.

În aceeaşi zi, avizul a fost adoptat prin votul comisiei, iar zece zile mai târziu, pe 31 martie 2008, acest aviz a fost şi transmis în formă scrisă Primăriei municipiului Sibiu.

Din Comisia de autorizare a împrumuturilor locale fac parte nouă persoane: patru reprezentanţi ai MF (între care preşedintele comisiei, care este secretar de stat), doi reprezentanţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor şi trei reprezentanţi ai diferitelor structuri asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale. Potrivit regulamentului de funcţionare, comisia se întruneşte lunar, în cea de-a doua zi de joi, de la ora 10.00, sau de câte ori solicită preşedintele comisiei.

Adio, şantiere!

În condiţiile crizei care se va extinde şi la anul, primarul Sibiului, Klaus Johannis, spune că Sibiul nu va mai cunoaşte în 2011 niciun şantier signifiant, finanţat din bugetul local. "Investiţiile noi erau programate să fie făcute din acest împrumut. Bugetul local nu îşi va mai permite finanţarea unor noi lucrări de amploare", a spus primarul.

"Investiţiile noi erau programate să fie făcute din acest împrumut. Bugetul local nu îşi va mai permite finanţarea unor noi lucrări de amploare în 2011.",
KLAUS JOHANNIS, primarul Sibiului