Zeci de casete video cu jocurile adversarului analizate la perfecţie, două dosare – fiecare cuprinzând cel puţin 100 de foi pe care erau scrise „de mână”, cu litere mici, elementele tactice pentru propriii fotbalişti şi o iscusinţă ieşită din comun.

Acestea au fost ingredientele pe care românul Mircea Lucescu le-a amestecat în „aluatul” numit Şahtior Doneţk, echipă intrată miercuri seară, la Istanbul, în posesia Cupei UEFA după o finală câştigată în prelungiri, scor 2-1, cu Werder Bremen.
 
„Il Luce”, artizanul principal al acestui succes de proporţii pentru Ucraina, dar cu care se mândreşte şi România, a devenit singurul antrenor român care izbuteşte să pună mâna pe acest trofeu (unul cu greutate la propriu, nu doar la figurat: cântăreşte 15 kilograme, iar metalul predominant este argintul).

Tehnicianul român rămâne în istorie şi drept ultimul învingător în competiţia care, de la toamnă, îşi va schimba formatul şi numele: Liga Europa. La gruparea „minerilor” a evoluat toate cele 120 de minute şi un alt român, fundaşul stânga Răzvan Raţ, unul dintre cei mai buni fotbalişti ai finalei.

Spectacolul brazilienilor

Fără a fi foarte spectaculos, jocul de pe stadionul „Şukru Saracoglu” a oferit destule faze de poartă. Cu toţi brazilienii în echipa de start, Şahtior a beneficiat prima de şansa de a câştiga, numai că Luiz Adriano a greşit ţinta dintr-o poziţie favorabilă. În minutul 25, acelaşi Adriano şi-a răscumpărat greşeala, înscriind cu o „scăriţă” cu adevărat demnă de o finală de cupă europeană.

Zece minute mai târziu, portarul Piatov a intervenit jenant la lovitura liberă executată de Naldo, astfel că nemţilor le-a revenit culoarea în obraji, iar ucrainenii s-au gândit la un blestem al portarilor, după experienţa trăită acum doi ani cu spaniolul Palop, de la FC Sevilla.

În partea secundă, ambele echipe s-au temut să nu ia gol, astfel că primele 90 de minute s-au terminat nedecis. În prelungiri, în minutul 97, Jadson a punctat însă decisiv, trimiţând trofeul în Ucraina.

Tricolorul primit de la selecţioner

Minutele care au urmat jocului l-au avut în prim-plan tocmai pe Mircea Lucescu, lângă care, vreme de minute bune, s-a bucurat multimiliardarul Rinat Ahmetov, patronul de la Şahtior. Tehnicianul a luat din tribună, de la Răzvan Lucescu, un steag tricolor, pe care l-a fluturat şi pe care şi l-a pus pe urmeri, în timp ce se deplasa pentru a-şi primi medalia cuvenită învingătorului.
 
„E cu atât mai important gestul lui Răzvan cu cât a venit de la cel care trebuie să apere, pe viitor, culorile României”, a găsit repede semnificaţia „Il Luce”. „Steagul a fost adus la meci de un prieten. Eu am vrut să i-l dau, de fapt, lui Răzvan Raţ, fiindcă îi văzusem pe croatul Srna şi pe polonezul Lewandovsky că aveau drapelele ţărilor lor”, a comentat noul selecţioner.

PEDEAPSĂ

„Piatov nu mai joacă”

La trei ore de la terminarea meciului, Mircea Lucescu avea prospătă în minte desfăşurarea jocului. Tehnicianul a explicat felul în care a reuşit să câştige Cupa UEFA: „Mă aşteptam la prelungiri, de aceea n-am făcut schimbări. Le-am spus jucătorilor să nu-l lase pe Naldo să tragă. Piatov nu va mai juca până la finalul sezonului, pentru greşeala pe care a făcut-o la gol! I-am spus să boxeze mingile grele”.

Secretul succesului la formaţia din Doneţk este convieţuirea cu brazilienii. „Fotbalul se joacă la firul ierbii. De altfel, i-am omorât pe nemţi cu combinaţiile. Am spus dinainte că nemţii, ca şi englezii, au probleme când le ascunzi mingea, Meciul a fost pregătit în detaliu”, ne-a dezvăluit Lucescu.
 
„Se spune că mai mult de trei brazilieni la un loc nu pot sta împreună. Ai mei sunt însă extraordinari. Doar cu un sud-american am avut probleme, cu bolivianul Moreno, care a fost în discotecă împreună cu Neri Castillo şi am aflat. I-am luat 40.000 de dolari din prima de calificare în finală şi am dat aceşti bani angajaţilor de la stadion. Să fi văzut ce bucuroşi erau acei oameni… Am blocat piciorul drept al fundaşului lor stânga, cu care şutează bine, iar fundaşul dreapta a avut mingi în lung de linie, pe care n-a ştiut să le abordeze. Le-am spus alor mei să nu verticalizeze jocul, fiindcă suntem pierduţi. Le-am zis să plimbe mingea, să-i enerveze pe nemţi. Am jucat bine în diagonală, pentru ca Werder să fie nevoită să deschidă unghiurile. Au fost multe un-doi-uri, combinaţii la care nemţii n-au ştiut cum să răspundă. Iam desfăcut pe margini, iar apoi centram la colţul scurt. Am jucat pe benzi, fiindcă pe centru Werder aveau oameni cu picioare lungi, care puteau respinge uşor mingile”.
 
Mircea Lucescu l-a regretat pe Marica. „A greşit că a plecat de lângă mine. I-am zis să mai stea cel puţin un an la Şahtior, dar m-a frecat la cap taică-său, ca să-l las să plece”.

TENSIUNE. De-a lungul celor 120 de minute ale finalei, „Il Luce” a trăit cât în 30 de ani de carieră
Foto: Octavian CocoloşCUPA UEFA – FINALA

ŞAHTIOR – BREMEN ………2-1
Marcatori:
Luiz Adriano (25), Jadson (97) /Naldo (35)

ŞAHTIOR:
Piatov 4 – Srna 8, Kucher 7, Cigrinski 7, Raţ 7 – Fernandinho 6, Lewandowsky 7 – Ilsinho 6 (100, Gai 6), Jadson 8 (112, Duljaj), Willian 7 – Luiz Adriano 7 (90, Gladki 6).
Antrenor: Mircea Lucescu

WERDER:
Wiese 5 – Fritz 5 (95, Pasanen 5), Prodl 6, Naldo 7, Boenisch 6 – Niemeyer 5 (103, Tziolis 5), Frings 6, Baumann 5, Özil 6 – Pizarro 5, Rosenberg 4 (78, Hunt 5).
Antrenor: Thomas Schaaf

Stadion:
“Şükrü Saracoglu” – Istanbul; Spectatori: 46.000; Arbitri: L. M. Cantalejo 7 – J.C. Guadamuro 7, R.D.P. del Palomar 7 (toţi din Spania)


Corespondenţă din Istanbul

Citiţi şi:

MATEI UDREA: Patriotul

Mircea cel Bătrân, încoronat în Istanbul

Seara magică a lui Lucescu, în presa internaţională

GALERIE FOTO de la finala UEFA

Echipa Lucescu se califică în liga afacerilor

Ienei: Lucescu a primit jucătorii pe care i-a cerut