Tema a fost în centrul unei reuniuni rezervate COPS (Comitetul Politic şi de Siguranţă) al UE.  Londra, potrivit agenţiilor de ştiri,  a obţinut deja susţinere de la Italia, Franţa şi Danemarca.

Trebuie totuşi rezolvată chestiunea sechestrării navei-petrolier Stena Impero
Pentru aceasta e nevoie de o cooperare puternică a unui grup de State doritoare să participe concret la misiune. O coaliţie care eventual ar putea implica şi Statele Unite.  Sursele, potrivit La Stampa,  spun că planul Londrei prevede o misiune cu un comando unit franco-britanc (englezii au o bază navală în Oman iar Franţa în Emiratele Arabe Unite).
Din proiect ar putea face parte chiar şi Polonia, Olanda, Germania şi Spania. Dar un purtător de cuvânt al ministerului de Externe de la Berlin a precizat că „e prea devreme pentru a spune dacă Germania se va alătura”. Fiindcă „discuţiile sunt încă în fază embrionară”. Pe acceaşi linie este Madridul: surse spaniole se limitează să confirme că guvernul   „evaluează ideea”, dar fără să confirme disponibilitatea.
Iată că apare şi Norvegia, ţară extra-UE, dar foarte activă în aceste săptămâni în negocierile dintre Iran şi Occident, care pare a avea intenţia să intervină în apele fierbinţi ale Orientului Mijlociu. Mişcarea Regatului Unit ar fi putut da un impuls definitiv la naşterea acestei misiuni.
Între timp, Gibraltarul face cunoscut că arestarea navei va fi prelungită până pe 15 august
La ultima reuniune a miniştrilor Apărării ai NATO, din 27 iunie, Statele Unite avansaseră o cerere asemănătoare către aliaţi. Dar propunerea de a activa o misiune internaţională condusă de Washington în Strâmtoarea Hormuz s-a lovit de rezistenţa europenilor neîncrezători şi care nu doresc alimentarea ciocnirilor SUA-Iran. Mai bine o iniţiativă independentă.