Evenimentul Zilei > International > Londra închide robinetul Imigrației: Vor fi primite doar „mințile strălucitoare” și „cele mai bune talente”
Londra închide robinetul Imigrației: Vor fi primite doar „mințile strălucitoare” și „cele mai bune talente”

Londra închide robinetul Imigrației: Vor fi primite doar „mințile strălucitoare” și „cele mai bune talente”

Guvernul britanic va dezvălui miercuri noul sistem de imigraţie bazat pe puncte care va fi utilizat după ieșirea din Uniunea Europeană.

Sistemul va favoriza minţile „strălucitoare” în fața „lucrătorilor puţin calificaţi”.

„Răspundem priorităţilor cetăţenilor prin introducerea unui nou sistem bazat de puncte care va face să scadă numărul imigranţilor”, a declarat, într-un comunicat trimis marţi seara, ministrul de Interne, Priti Patel, citat de AFP.  Ea a salutat un „moment istoric” care „pune capăt liberei circulaţii”.

Sistemul va acorda puncte în funcţie de competenţe, calificări şi niveluri salariale şi va trata cetăţenii europeni şi non-europeni „în mod egal”.

Se preconizează ca noul sistem să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021, după încheierea perioadei de tranziţie care a început odată cu ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, pe 31 ianuarie.

„Vizele nu vor mai fi acordate decât celor care au obţinut suficiente puncte”, precizează comunicatul, pentru a „acorda prioritate celor mai bune talente”, cum ar fi „oamenii de ştiinţă, inginerii şi profesorii universitari”.

Ministerul de Interne consideră că respectă astfel „mesajul clar” transmis de poporul britanic cu ocazia referendumului din 2016 privind Brexitul şi a alegerilor parlamentare din decembrie 2019.

Controlul imigraţiei a fost unul dintre subiectele principale în timpul campaniilor pentru aceste două voturi.