Lobont a batut toata dimineata pe la usile doctorilor

Lobont a batut toata dimineata pe la usile doctorilor

Fotbalul englez, de 142 de ori mai scump decat Liga I!

Decalajul pe care-l are de recuperat fotbalul romanesc fata de cel din Occident este inca urias, in ciuda progreselor remarcabile din ultima perioada. Simbolica pentru distanta dintre Liga I si campionatele vestice este diferenta colosala dintre suma pentru care s-au vandut drepturile de televiziune ale primei divizii in Anglia si banii incasati de Liga I din aceeasi tranzactie.

Drepturile TV ale Premiership intre 2007 si 2010 au fost cedate zilele trecute pentru patru miliarde de euro, in timp ce, acum trei ani, sefii de cluburi din fotbalul romanesc au considerat un mare succes suma de 28 de milioane de euro incasata pentru intervalul 2004-2008! Matematica arata ca Albionul are o cota de piata de 142,85 de ori mai mare decat campionatul romanesc. Pentru a realiza ce industrie formidabila este fotbalul in Anglia, ne mai putem gandi ca, pentru aceeasi suma, firma austriaca OMV ar fi putut cumpara de sase ori compania Petrom!

ROMANIA. Dumitru Dragomir, presedintele LPF, ne-a declarat ieri ca diferenta valorica dintre Anglia si Romania este reala. „Domnilor, noi nu putem sa-l vindem pe stelistul Dica pentru cinci milioane de dolari! In schimb, Beckham va avea un salariu anual de 50 de milioane de dolari la Los Angeles. Englezul ala e mai scump decat tot fotbalul nostru! In 2008 vom face licitatie. Vom vinde cu minimum 40 de milioane de euro pachetul pentru patru ani”, a comentat Mitica.

Ne puteți urmări și pe Google News

In prezent, drepturile TV sunt detinute de Telesport, dar tranzactia din 2004 e contestata de unii conducatori de cluburi, care-l acuza pe Dragomir ca si-ar „trage” bani din afacere.

SPANIA. Casa de productie iberica Mediapro a cumparat in 2006, pentru sapte ani, drepturile „granzilor” Real Madrid si Barcelona pentru 2,1 miliarde de euro. 

GERMANIA. Formatiile din Bundesliga vor primi, pana-n 2009, cate 420 de milioane de euro pe sezon din partea societatii Arena. Repartizarea banilor se face in functie de rezultatele sportive.

FRANTA. Grupul Canal Plus va plati 1,8 miliarde de euro pentru transmiterea meciurilor din Ligue 1 in intervalul 2005-2008. Cluburile vor obtine banii dupa cinci criterii.