Litoralul dansează din buric

Litoralul dansează din buric

Singurele staţiuni de la Marea Neagră care au rămas nealterate de ritmurile orientale sunt Vama Veche şi 2 Mai.

„Mamaia, vă place manelele?!“, aceasta este formula de succes care încinge atmosfera la concertele găzduite seară de seară la Teatrul de Vară din Mamaia, considerată cea mai fiţoasă staţiune de pe litoral.

Dacă la piesele cântate de trupe precum Bordo sau Alb şi Negru, palmele spectatorilor rămân nepăsătoare, imediat ce urcă pe scenă „magnificii“ care ţin capul de afiş al „megaconcertelor“, Minune, Guţă sau Salam, publicul se pune pe aclamat şi pe dansat din buric. Preşcolarii sunt aduşi de mânuţă de părinţii însetaţi după distracţie, iar orele de culcare sunt decalate în funcţie de bisurile „maeştrilor“. Tichetele de intrare se dau ca pâinea caldă. „O mie şi ceva de bilete se dau aşa... ca un fleac“, mărturiseşte vânzătorul. Distracţie pentru toată familia

Pentru câteva ore de jale şi gelozie, turiştii plătesc 25 de lei. Copiii, în schimb, sunt ceva mai norocoşi: intră gratis. Singura lor muncă este să-şi convingă părinţii să profite de reducere. „Îţi dau eu 5 lei, numai ia biletu’“, îşi zoreşte un copil de 6 ani părinţii.

„Eu am venit pentru maestru“ (n.r. - Florin Salam), declară sec un bărbat pe la 45 de ani, în timp ce scoate din portofel zeci de lei pentru a-i oferi familiei un loc în faţă. În sudul staţiunii Mamaia, un alt loc „de vază“ pentru purtătorii de gel şi lanţ este Clubul Wave. Maneaua care răsună seară de seară „Sunt fericit că te-am întâlnit, te-am aşteptat şi tu ai venit, sunt tare fericiiit“ face senzaţie în rândul tinerilor aflaţi pe litoral, în căutare de aventuri. Pentru cei care vor să asculte sau să dea din buric aici, biletul de intrare face 5 lei.   La cele câteva terase aliniate în apropierea clubului de fiţe Kristal sau a plajei Kudos, zgomotul sacadat al muzicii house este bruiat de „hituri“ precum cel al lui Guţă - „Vrea gagica mea la mare, că e albă pe picioare“. Auditoriul este format din clienţi care se îndestulează cu mici şi bere. Mâncare pe ritmuri orientale

Nici Satul de vacanţă din Mamaia nu a fost ocolit de melodiile cu versuri îndoielnice ale manelelor. Turiştii dau năvală în fiecare seară în Sat pentru o masă bogată şi ieftină, „asezonată“ cu ritmuri orientale. Ciorba costă circa 3,5 lei, iar ceafa de porc nu trece de 6-7 lei la terasele care promit cele mai mici preţuri din staţiune. Localurile cu denumiri ale regiunilor din ţară bubuie sub ritmul asemănător al diferitelor manele. La „Casa Olt“, administratorul Virgil S. observă că terasa-restaurant „se umple imediat ce începe să cânte formaţia“. Puţine sunt localurile din Satul de vacanţă unde mâncarea nu vine pe ritmuri de manele.   Venusul manelelor

Însă nu doar „Perla Mării Negre“ dansează din buric. Neptun, deşi catalogată ca staţiune „de fiţe“, este asaltată treptat de terase de manele, deranjante pentru turiştii nesimpatizanţi ai genului. „Hotelul meu este chiar lângă o terasă unde se ascultă manele. Nu am putut să dorm toată noaptea din cauza lor“, mărturiseşte Daniel Ştefan, 23 de ani, din Bucureşti, cazat la Hotel Residence.   La Venus, micii afacerişti nu-şi atrag turiştii cu serviciile lor, ci se întrec în numărul mare de waţi care răsună din barurile pe care le deţin. „La terase răsună numai manele. Se bat între ele care să dea muzica mai tare“, spune Miruna, o tânără de 27 de ani, din Constanţa.

Saturn, dominată de „Babanu“ şi „Dunărea“

În Saturn, toată săptămâna, pasionaţii de ritmuri orientale pe versuri româneşti s-au delectat la concerte cu Nicolae Guţă şi fiica sa, Nicoleta. Cei care au preferat să asculte manele, în timp ce savurau o băutură sau mâncau bacon cu cartofi prăjiţi, au putut alege dintre două terase cu specific manelist - „La Babanu“ sau „Terasa Dunărea“. Aici îşi dau concursul Marian şi Ciprian de la Mangalia, vedetele locale, care întreţin buna dispoziţie a clienţilor pe tot parcursul sezonului estival. „Lumea se simte bine la manele. Ei vin aici pentru mâncarea bună şi pentru muzică. Stau până dimineaţa, dau dedicaţii şi dansează. Clienţii mei ştiu cine e Babanu şi de-aia preferă locul ăsta“, spune Babanu, arătând cu degetul spre panoul mare de la intrare. Întinde o farfurie cu mâncare unui chelner, iar la mâna lui stau, pe aproape toate degetele, inele de aur groase, lanţuri la gât şi brăţări tot din aur. (Cristina Sbîrn, Andreea Vădan) „ADAPTARE“ La Costineşti, iubirea se măsoară în „lovele“

Staţiunea studenţilor, în trecut frecventată de tineri care ascultau rock, tehno sau dance, în prezent, este şi ea contaminată de virusul manelelor. Discoteca Max este locul unde iubitorii acestui gen pot asculta toată noaptea ritmuri manelizate şi unde iubirea nu se mai măsoară în cuvinte, ci în lovele. „Dacă vii aici cu gagica, îţi trebuie banu’ gros“, zice Marius (31 de ani), Mangalia, frământând cu degetele ca să dea de înţeles că fără bani mulţi nu-ţi poţi adjudeca statutul de cuceritor.

Ne puteți urmări și pe Google News