Romanul Vulpea albastra, al scriitorului islandez Sjon (Sigurjon Birgir Sigurdsson), autorul multora dintre textele cintecelor celebrei Bjork, este cel mai recent titlu aparut in colectia „Biblioteca Polirom” (coordonator Bogdan-Alexandru Stanescu), si in editie digitala, traducere din limba engleza de Anca Baicoianu.
Anul 1883, Islanda. Cu putin timp inaintea noptii polare, un barbat, pastorul Baldur Skuggason, este atras ca prin farmec de o vulpe albastra in pustietatea inghetata. Destinul sau se va intersecta cu cel al botanistului Fridrik B. Fridjonsson, care se pregateste sa inmorminteze o tinara bolnava de sindromul Down, salvata cu ani in urma dintr-un naufragiu. Din povestile aparent disparate ale personajelor se intrupeaza un roman deopotriva misterios si poetic, o parabola despre creatie si sacrificiu, un basm intunecat in care umorul si lirismul se impletesc stralucit, confirmind talentul literar al unui scriitor de talie internationala. Romanul Vulpea albastra a fost laureat cu Premiul pentru literatura acordat de Consiliul Nordic, cea  mai inalta distinctie literara nord-europeana.
 
„Vulpea albastra isi zugraveste lumea in culori si detalii sclipitoare, precise, concrete, iar oamenii par misteriosi, de nepatruns. Romanul e o parabola, comica si lirica, despre natura lucrurilor.” (The Times)
 „Sjon e ca o cotofana: ia mituri si povesti din timpuri si locuri disparate si le tese laolalta. Rezultatele nu sint bizare – Sjon nu se fereste de adevarurile neplacute, nici in lumea asta, nici pe tarimul mitului – , iar in spatele naratiunilor jucause si aparent exuberante se afla o inteligenta extraordinara.” (The Times Literary Supplement)
Nascut in 1962 la Reykjavik, Islanda, Sjon (Sigurjon Birgir Sigurdsson) este romancier, dramaturg, poet si textier. Romanele sale, printre care se numara Vulpea albastra (2003), Muza soptitoare (2005) sau Din gura balenei (2008), au fost traduse in douazeci si cinci de limbi. Este autorul multora dintre textele cintecelor celebrei Bjork. A fost nominalizat la Premiul Oscar pentru versurile din coloana sonora a filmului Dancer in the Dark, regizat de Lars von Trier.