În cadrul ședinței Comitetului Național pentru Situații de Urgență s-a luat decizia prelungirii stării de alteră cu încă 30 de zile. Membrii CNSU au decis să deschidă bisericile, în anumite condiții, dar și să permite reluarea zborurilor internațioanale spre țările care apar pe lista celor pentru care nu mai este nevoie carantinarea sau izolare ala domiciliu a persoanelor care vin sau pleacă spre aceste state.

În plus, membrii CNSU au mai decis să mențină închise restaurantele, locurile de joacă dar și teatrele, pentru încă o perioadă de timp, urmând ca pe viitor, în funcție de evoluției epidemiei provocate de noul coronavirus să se ridice și alte restricții.

Totodată Guvernul a propus o serie de măsuri, care vor fi menținute în ordonanța prin care se prelungește starea de alertă

* Se consideră necesară menţinerea obligativităţii purtării măștii de protecţie în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne.

* Pentru toate persoanele care vin în România din ţările care nu fac obiectul excepţiei de la carantinare/izolare, stabilită de Institutul Naţional! de Sănătate Publică şi aprobată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, se instituie măsura carantinării/izolării la locuinţa/locația declarată de persoana în cauză timp de 14 zile, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparţinătorii, după caz.

* Persoanele care vin în România din ţările care fac obiectul excepţiei de la carantinare/izolare, prevăzută la pct. 6, dar care, înaintea plecării din țara respectivă, nu au stat cel puţin 14 zile pe teritoriul acesteia, intră în carantină/izolare la locuința/locaţia declarată de persoana în cauză, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparținătorii, după caz.

* Persoanele care fie au plecat din România și petrec o perioadă mai scurtă de 14 zile în altă ţară exceptată de la măsura carantinării/izolării, fie au petrecut o perioadă de cel puţin 14 zile cumulativ în țări exceptate de la măsura carantinării/izolării nu intră în carantină/izolare la intrarea în România.

* Se menţine măsura introducerii în carantină instituţionalizată pentru o perioadă de 14 zile şi obligarea de a suporta contravaloarea cazării și hrănirii pe perioada carantinei instituționalizate, a persoanelor care nu respectă măsurile de carantină/izolare la locuinţă/ locaţia declarată.

* Consideră necesară menţinerea interdicțiilor privind organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spații deschise, precum și a întrunirilor de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii închise, cu excepţia celor organizate şi desfăşurate potrivit punctelor 15-24.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE