Evenimentul Zilei > Economie > Lista celor mai scumpe orașe în 2021. Atenție! Costul vieții se va majora consistent anul viitor
Lista celor mai scumpe orașe în 2021. Atenție! Costul vieții se va majora consistent anul viitor

Lista celor mai scumpe orașe în 2021. Atenție! Costul vieții se va majora consistent anul viitor

Anul 2021 a fost unul dificil pentru toți oamenii. Blocajele lanțului de aprovizionare și schimbarea cererii consumatorilor au condus la scumpirea costului vieții în multe dintre cele mai mari orașe, potrivit unui nou studiu publicat miercuri. Analizele specialiștilor arată că inflația este la cel mai mare nivel înregistrat în ultimii cinci ani de zile. 

Un oraș s-a confruntat cu o schimbare mai rapidă decât majoritatea, sărind de pe locul cinci pe primul loc în indicele mondial al costului vieții din acest an, publicat de Economist Intelligence Unit (EIU).

Cel mai scump oraș în 2021

Orașul israelian Tel Aviv a ajuns pentru prima dată în fruntea clasamentului, depășind liderul de anul trecut, Paris, care se află acum la egalitate pe locul doi cu Singapore.

EIU atribuie creșterea bruscă a Tel Avivului indicelui creșterilor prețurilor la alimente și la transporturi, precum și puterii shekelului israelian în raport cu dolarul american.

Indicele 2021 al costului vieții la nivel mondial urmărește costul vieții în 173 de orașe din întreaga lume – cu 40 mai multe decât anul trecut – și compară prețul a peste 200 de produse și servicii de zi cu zi.

Datele pentru acest sondaj, care se realizează de peste trei decenii, sunt colectate de echipa globală de cercetători a EIU în fiecare dintre lunile martie și septembrie.

Indicele este comparat cu prețurile din New York, astfel încât orașele cu o monedă mai puternică în raport cu dolarul american sunt susceptibile de a apărea mai sus în clasament.

Bunurile și serviciile de zi cu zi au înregistrat scumpiri semnificative

Zurich și Hong Kong se află pe locurile patru, respectiv cinci, după ce anul trecut au ocupat primul loc, alături de Paris. New York, Geneva, Copenhaga, Los Angeles și Osaka completează restul topului de 10 cele mai scumpe orașe din lume.

Cele mai scumpe orașe din clasament continuă să fie din zonele europene și asiatice dezvoltate. Orașele aflate pe ultimele locuri se află în principal în Orientul Mijlociu, Africa și în părțile mai puțin bogate ale Asiei.

EIU raportează că, în medie, prețurile pentru bunurile și serviciile cuprinse în indice au crescut cu 3,5% în termeni de monedă locală, în ritm anual, față de o creștere de doar 1,9% în aceeași perioadă a anului trecut.

Acele probleme mult mediatizate ale lanțului de aprovizionare la nivel mondial au contribuit la creșterea prețurilor, iar pandemia de COVID-19 și restricțiile sociale afectează în continuare producția și comerțul în întreaga lume. Cu o nouă variantă de coronavirus care provoacă în prezent o alarmă generalizată, aceste probleme nu vor dispărea degrabă.

Teheran a înregistrat cele mai majore scumpiri

Creșterea prețului petrolului a determinat o majorare cu 21% a prețului benzinei fără plumb, arată EIU, dar au existat, de asemenea, creșteri mari de prețuri în categoriile de recreere, tutun și îngrijire personală.

Orașul cu cea mai mare creștere în 2021 a fost orașul iranian Teheran, care a urcat 50 de locuri, de pe locul 79 pe 29, deoarece sancțiunile americane au dus la penurie și la creșterea prețurilor.

Orașul sirian Damasc se clasează din nou ca fiind cel mai ieftin oraș din lume, în condițiile în care economia sa devastată de război continuă să se lupte.

Damascul și Teheranul au avut de suferit din cauza inflației foarte mari în 2021, la fel ca și Caracas din Venezuela și Buenos Aires din Argentina.

„Ne așteptăm ca în multe orașe costul vieții să crească în 2022”

„Deși majoritatea economiilor din întreaga lume se redresează acum, pe măsură ce sunt distribuite vaccinurile COVID-19, multe orașe mari înregistrează încă vârfuri de cazuri de infectare, ceea ce conduce la restricții sociale. Acestea au perturbat aprovizionarea cu bunuri, lucru care a determinat o penurie și creștere importantă a prețurilor.

Putem vedea concret impactul în indicele din acest an, cu o creștere deosebit de evidentă a prețurilor la benzină. Dar nu toate orașele au înregistrat creșteri de prețuri. În multe dintre orașele aflate în ultima parte a clasamentului nostru, prețurile au stagnat sau chiar au scăzut, în parte din cauza faptului că monedele lor s-au depreciat în raport cu dolarul american.

În cursul anului viitor, ne așteptăm ca în multe orașe costul vieții să crească și mai mult, pe măsură ce salariile se vor majora în multe sectoare. Cu toate acestea, ne așteptăm, de asemenea, ca băncile centrale să majoreze ratele dobânzilor, cu prudență, pentru a limita inflația. Astfel, creșterile de prețuri ar trebui să înceapă să se tempereze față de nivelul din acest an”, a spus Upasana Dutt, șefa departamentului Worldwide Cost of Living din cadrul EIU, citată de CNN.

Lista celor mai scumpe orașe din lume 2021

1. Tel Aviv;
2. Paris;
4. Zurich;
5. Hong Kong;
6. New York City;
7. Geneva;
8. Copenhaga;
9. Los Angeles;
10. Osaka;
11. Oslo;
12. Seoul;
13. Tokyo;
14. Viena;
14. Sydney;
16. Melbourne;
17. Helsinki; Londra;
18. Dublin; Frankfurt; Shanghai.