Liga Arabă susţine decizia Autorităţii Palestiniene de a sista negocierile cu Israelul

Liga Arabă susţine decizia Autorităţii Palestiniene de a sista negocierile cu Israelul

Miniştrii de Externe ai ţărilor membre ale Ligii Arabe au decis, ieri, să sprijine decizia Autorităţii Palestiniene de a întrerupe negocierile de pace cu statul evreu în lipsa unui nou moratoriu impus procesului de colonizare în Cisiordania, relatează cotidianul israelian Haaretz.

"Nu mai au loc nicun fel de discuţii în acest moment deoarece poziţia Israelului este foarte, foarte negativă. Statul evreu nu cooperează în cadrul acestor negocieri", a declarat Amir Moussa, secretarul-general al Ligii Arabe, reunite în capitala libiană Tripoli.

Miniştrii au mai acordat Statelor Unite un răgaz de o lună pentru a convinge Israelul să renunţe la extinderea procesului de colonizare a Cisiordaniei, principalul obstacol în noua rundă de negocieri directe între statul evreu şi Autoritatea Palestiniană. Oficialii arabi se vor întâlni din nou după expirarea termenului limită pentru a reexamina situaţia. Amendarea legii cetăţeniei dezbină presa israeliană

Între timp, în Israel, propunerea de amendare a legii cetăţeniei prin introducerea, pentru străinii care au altă confesiune decât cea iudaică, a unui jurământ de credinţă faţă de "statul  evreu şi democratic" a împărţit presa în două tabere, scrie BBC. În prezent, jurământul cere unui străin să jure credinţă "statului Israel". Amendamentul a fost propus de ministrul de Externe, Avigdor Lieberman, liderul formaţiunii ultranaţionaliste Israel Beitenou.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Amendamentul este unul rasist, deoarece îi obligă pe străinii care nu sunt evrei să depună un astfel de jurământ, dar nu şi pe străinii de confesiune iudaică", notează ziarul Yediot Aharonot. De cealaltă parte, cotidianul Haaretz subliniază că acest amendament nu aduce practic nimic nou în condiţiile în care sintagma statul Israel "evreu şi democratic" figurează deja în Declaraţia de Independenţă.