Forul condus de Csaba Asztalos a reacționat după ce „liderul” maghiarilor din Transilvania a părut într-o poză făcând salutul nazist. Amendă pentru încălcarea demnității umane a unei minorități naționale, a decis CNCD, care a stabilit la 5000 de lei sancțiunea primită de Csomortanyi Istvan, notează G4Media.ro.

„A fost o decizie în unanimitate. Încalcă demnitatea umană a unei minorități naționale și a memoriei victimelor regimului nazist. L-am sancționat cu amendă de 5.000 de lei și are obligația să comunice decizia CNCD pe pagina de internet a PPMT timp de 30 de zile, în română și maghiară. Am avut în vedere și faptul că este președinte de partid”, a declarat Csaba Asztalos.

Reacția UDMR la salutul nazist al liderului PPMT a fost una extrem de dură: Csomortanyi Istvan trebuie să își dea demisia! Purtătorul de cuvânt al UDMR, Csilla Hegedüs, afirmă că președintele PPMT trebuie să părăsească viaţa publică, la fel ca toţi ceilalți membri de partid care împărtăşesc aceste principii: „Cel care apelează la salutul neonazist se face de ruşine nu doar pe sine şi organizaţia sa politică, ci face de ruşine toţi maghiarii din Transilvania, la fel ca cei care încearcă să relativizeze, să scuze sau să ascundă acest act”.