Evenimentul Zilei > Politica > Liberalii propun un pact Iohannis – PSD pentru încurajarea cititului
Liberalii propun un pact Iohannis – PSD pentru încurajarea cititului

Liberalii propun un pact Iohannis – PSD pentru încurajarea cititului

Fiecare elev va primi câte 50 de euro pe an să-și cumpere cărți, potrivit unui pachet legislativ lansat în dezbatere publică.

Deputatul Ovidiu Raetchi a lansat în dezbatere publică, sub denumirea „Pactul pentru Carte", un set de propuneri legislative pentru a-i încuraja pe români să citească mai multe cărți și a propus Președinției, Guvernului și partidelor politice să ajungă la un consens.

„La ora actuală, piața de carte din România se află pe ultimul loc in Uniunea Europeană, cu o valoare de circa 100 de milioane de euro. Comparativ, cea din Germania este de 60 de ori mai mare, ajungând la 6 miliarde de euro. Potrivit unui studiu recent Eurostat, doar 2,8% dintre români citesc o carte pe lună; un român cheltuiește maxim trei euro pe an pentru cărți – mult sub media Uniunii Europene, iar datele Institutului Național de Cercetare în Cultură spun că un român din cinci nu a citit niciodată o carte", spune deputatul, într-un comunicat de presă.

Printre măsurile propuse se află:

  • Creșterea fondului de carte din bibliotecile școlare cu cel puțin 0.5 cărți anual pentru fiecare elev din cadrul unității școlare.
  • Acordarea unui suport financiar anual de 100 de euro fiecărui profesor pentru achiziționarea de cărți.
  • Eliminarea TVA pentru cărțile tipărite
  • Reducerea TVA la 5% pentru cărțile în format electronic
  • Acordarea a 50 de euro pentru achiziționarea de cărți fiecărui elev, la absolvirea primului an din fiecare ciclu școlar.
  • Scutirea de la plata impozitului pe venit pentru „persoanele cu meserii-cheie din industria de carte, asociate cu cele din domeniul cercetării sau informaticii"
  • Renunțarea la impozitul pe clădiri/taxe pe clădiri și impozitul pe teren pentru spațiile utilizate pentru funcționarea librăriilor în care vânzarea de carte reprezintă cel puțin 50% din cifra de afaceri