Militarii au luat astfel locul privilegiat pe care l-au ocupat profesorii în alegerile de anul trecut. Liberalii au vrut să mute ostilităţile Băsescu-Geoană pe terenul Parlamentului şi au depus azi moţiunea simplă "Demnitatea Armatei, călcată în picioare de ministrul 0,2%". PNL cere demisia ministrului de resort, Mihai Stănişoară, a cărui notorietate, în viziunea acestui partid, este egală cu zero.

Ministrul 0,2%

În plină dispută între cei doi politicieni cotaţi ca actorii finalei pentru Cotorceni, cel de-al treilea prezidenţiabil, liberalul Crin Antonescu, încearcă să pluseze şi el pe tema armatei. Colegii săi din Senat au depus moţiunea simplă "Demnitatea Armatei, călcată în picioare de ministrul 0,2%", solicitând demisia lui Stănişoară.

Liberalii explică ironia la adresa ministrului invocând un recent sondaj de opinie care ar releva faptul că Stănişoară se "bucură" de o notorietate de 0,2%.

Moţiunea iniţiată de liberali se referă la problemele de personal din MApN, scăderea veniturilor militarilor şi la incoerenţa în gestionarea programelor de înzestrare strategică.

Liberalii mai cer reevaluarea programelor strategice şi o rectificare bugetară astfel încât militarii să îşi poată primi sporurile. O altă doleanţă ar fi ca soldaţii şi gradaţii voluntari să poată rămână în armată până la 45 de ani, faţă de 40 de ani în prezent.

Inspiraţi de Geoană, liberalii cer voturile PSD

Liderii PNL anunţaseră moţiunea cu mult înainte de disputa Băsescu-Geoană, însă textul documentului depus azi de senatorii PNL a fost amendat pe ici pe colo, aceştia fiind inspiraţi şi de atacurile lui Mircea Geoană. Cel puţin aşa a precizat liderul grupului senatorial PNL, Puiu Haşotti. El a susţinut că moţiunea liberală a fost "îmbunătăţită" ca urmare a ieşirilor publice din ultima vreme ale prezidenţiabilului PSD.

"Textul moţiunii a fost revizuit şi urmare a intervenţiilor pe care dvs, domnule preşedinte al Senatului, le-aţi avut, cât se poate de pertinente, care ne-au ajutat la întocmirea textului. Prin urmare nu vedem de ce această moţiune nu ar avea şanse să fie adoptată", a comentat Haşotti, în încercarea de a obţine şi garanţia unor voturi din partea social-democraţilor.

Plouă cu moţiuni la PNL

În lipsa altor idei sau instrumente de a-şi face auzită vocea, liberalii au adoptat vechea tactică a moţiunilor pe bandă rulantă. În vreme ce la Senat au depus moţiunea prin care deplâng soarta armatei, la Camera Deputaţilor a fost anunţată azi moţiunea privind acordul cu FMI.

Prin documentul intitulat "Dumneavoastră aţi promis, noi plătim, spuneţi-ne adevărul", liberalii solicită Ministerului Finanţelor să facă publice condiţiile şi consecineţele acordului cu FMI. 

Săptămâna viitoare, pe final de sesiune parlamentară, deputaţii liberali vor depune o altă moţiune, de data această pe tema cercetării.

Cum a ajuns Armată să lupte în bătălia electorală

Primul care a adus Armata în bătălia electorală a fost prezidenţiabilul PNL Crin Antonescu care a criticat măsurile actualei puteri privind veniturile militarilor. La unul din mitingurile electorale, Antonescu a făcut valuri declarând că România este o ţară care nu îşi respectă veteranii de război, dar transformă toate pipiţele în vedete, referire la cele două Elene din proximitatea Palatului Cotroceni.

Următoarea mişcare a revenit preşedintelui Traian Băsescu, acesta găsind de cuviinţă să îşi facă propagandă în mijlocul soldaţilor români din Irak şi Afganistan, strângând drapelul patriei la piept şi plângând în memoria militarilor căzuţi la datorie, cu doar câteva zile înainte de scrutin.

Candidatul PSD la Cotroceni nu a rămas mai prejos şi şi-a scos artilieria la înaintare exact în ziua votului pentru PE. Mircea Geaonă a anunţat că se retrage din CSAT în semn de protest faţă de gestul lui Traian Băsescu de a folosi Armata pentru a face campanie PDL şi Elenei Băsescu.