Evenimentul Zilei > International > Liberal-democraţii sparg tiparul electoral
Liberal-democraţii sparg tiparul electoral

Liberal-democraţii sparg tiparul electoral

Rezultatul scrutinului parlamentar din 6 mai este mai incert decât oricând, după ascensiunea partidului aflat mereu pe locul trei în sondaje.

Liberal-democraţii, veşnic clasaţi pe locul trei în preferinţele electoratului britanic, şi-au depăşit condiţia, urcând pe locul doi sau chiar pe prima treaptă în ultimele sondaje de opinie publicate cu trei săptămâni înainte de alegeri le parlamentare din 6 mai.

Ascensiunea, parţial datorată prestaţiei lui Nick Clegg, liderul partidului, în confruntarea televizată cu omologii laburist şi conservator, sporeşte incertitudinea privind rezultatul scrutinului.

Investitorii, scrie Reuters, se tem că niciun partid nu va câştiga o majoritate stabilă, scenariu ce ameninţă eforturile privind reducerea deficitului bugetar, aflat acum la 11% din PIB.

Un partid în ascensiune

Liberal-democraţii se bazează pe votul oamenilor dezamăgiţi de cele două mari partide, implicate în scandalul cheltuielilor parlamentare nejustificate din bani publici.

În plus, partidul lui Clegg a punctat bine în chestiunea reducerii bonusurilor acordate bancherilor, temă sensibilă pentru alegători. Prestaţia televizată a lui Clegg, fost europarlamentar şi oficial al Comisiei UE, a impulsionat, practic, ascensiunea deja observată a partidului.

Un sondaj publicat ieri de „The Sun” îi creditează pe liberal- democraţi cu 33% din voturi, în faţa conservatorilor (32%) şi a laburiştilor (26%).

Calculele realizate pe baza sistemului electoral britanic (uninominal cu un singur tur) în acest scenariu arată că niciun partid nu va obţine majoritatea, ceea ce va permite liberal-democraţilor să formeze o coaliţie cu unul dintre celelalte partide.

Un sondaj publicat în weekend îi vedea pe liberali pe locul doi în preferinţele electoratului, oferind laburiştilor cel mai mare număr de mandate parlamentare.

„Vreau să fiu premier”

Nick Clegg şi-a exprimat, ieri, o dorinţă care pare acum mult mai posibilă decât cu câteva zile în urmă. „Vreau să fiu viitorul premier”, a spus el, observând că nimeni nu mai poate prezice ce se va întâmpla în ziua alegerilor.

Conservatorii, care păreau siguri de victorie până în urmă cu câteva săptămâni, când cota lor în sondaje a început să scadă, au simţit nevoia să contraatace.

Într- un interviu acordat „The Guardian”, liderul conservator, David Cameron, a avertizat că un vot pentru liberal-democraţi ar permite laburiştilor conduşi de premierul Gordon Brown să rămână la guvernare, într-un guvern minoritar.

„Nu pot prezice ce se va întâmpla… tot ce ştiu este că vechile tipare, vechile rutine au fost spulberate.“,
NICK CLEGG, liderul Partidului Liberal-Democrat

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: