Liber la subvenţii pentru pământ

Liber la subvenţii pentru pământ

Începând cu data de 16 octombrie 2010, fermierii care au depus cereri de plată în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă - SAPS 2010 vor putea primi sumele aferente avansului, a anunţat Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Pentru anul 2010, cuantumul alocat plăţilor directe unice pe suprafaţă este de 80,36 euro/hectar, avansul fiind de 37,85 euro/hectar, reprezentând 46% din suma aprobată a se acorda beneficiarilor schemei de plată unică pe suprafaţă finanţată din FEGA.

Plăţile sunt efectuate în lei, la cursul de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană (BCE) pentru ziua anterioară datei de 1 octombrie a anului pentru care este acordat sprijinul. Pentru data de 30 septembrie 2010, BCE a stabilit un curs de 4,2718 lei.

Astfel, pentru un teren în suprafaţă de un hectar, fermierii vor primi un avans de puţin peste 161 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru a încasa banii, agricultorii trebuie să fi fost verificaţi de de inspectorii APIA şi să îndeplinească cumulativ condiţiile impuse de regulamentele europene şi legislaţia românească.

În cadrul campaniei SAPS 2010, România beneficiază de o alocaţie financiară de 700.244.000 euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).