Slaba prezenţă la urne va duce la invalidarea referendumului organizat sâmbătă în Letonia, pe tema dreptului de dizolvare a parlamentului prin vot popular.
Dezbaterea a fost impusă de opoziţia de stânga şi de federaţiile sindicale, pe fondul acuzaţiilor de corupţie aduse la adresa guvernului de centru-dreapta al premierului Ivars Godmanis. Peste 96% dintre persoanele prezente la urne au sprijinit proiectul - inedit în UE - care ar fi permis alegătorilor să forţeze organizarea de alegeri legislative anticipate, şi numai 3,5% s-au pronunţat „împotrivă“. Rata participării, de numai 40%, a fost însă insuficientă. Dacă ar fi fost aprobat, amendamentul ar fi permis organizarea unui referendum privind dizolvarea parlamentului prin intermediul strângerii de semnături din partea a 10% dintre cei 1,5 milioane de alegători.
În ciuda eşecului, partidul de opoziţie Uniunea Civică a susţinut, ieri, că numărul mare al celor care au votat în favoarea amendamentului - 600.000 de oameni - ar trebui să îl determine pe preşedintele Valdis Zatlers să dizolve parlamentul ales în 2006. „Este clar că parlamentul actual a pierdut încrederea poporului şi că alegerile anticipate sunt inevitable“, a declarat un purtător de cuvânt al partidului.
Uniunea Civică şi alte două partide de opoziţie, care deţin împreună 22 de mandate în legislativul format din 100 de membri, au anunţat că vor încerca să strângă în total 34 de semnături din partea deputaţilor, necesare pentru convocarea unei sesiuni de urgenţă a parlamentului, cu intenţia de a trece amendamentul constituţional pe cale parlamentară.