"În momentul de faţă, pot să vă spun, ca opinie personală, că riscul ca Grecia să părăsească zona euro a crescut semnificativ. Dar eu cred că toate statele membre vor face eforturi mari, astfel încât să se evite un asemenea scenariu, dar, în momentul de faţă, un asemenea scenariu nu poate fi exclus. (…). Trebuie să rămânem optimişti, trebuie să explorăm orice fel de posibilitate, astfel încât să se evite ieşirea Greciei din zona euro", a afirmat, la RFI, Leonard Orban.

În opinia sa, demisia ministrului grec al Finanţelor, Yanis Varoufakis, nu rezolvă problema Greciei.

"Haideţi să zicem că facilitează, dar nu rezolvă, pentru că, până la urmă, vor fi negocieri extrem de dificile. Sigur că s-a decis organizarea unui Euro-summit, întâlnirea şefilor de stat şi de Guvern din statele membre ale zonei euro, se va da foarte probabil un semnal politic, deşi nu e deloc simplu să se dea acest semnal politic de accelerare a negocierilor, dar, până la urmă, vor fi detalii tehnice care vor trebui să fie negociate şi nu va fi deloc un proces simplu. Părerea mea e că un acord va trebui să fie găsit sub o formă sau alta cel târziu până în 20 iulie, când e o nouă scadenţă la plata unor datorii pentru autorităţile elene", a mai spus Orban, citat de Agerpres.

Ministrul grec de Finanţe, Yanis Varoufakis, şi-a anunţat dimineaţă demisia, la o zi după victoria categorică a taberei 'Nu' la referendumul privind propunerile creditorilor internaţionali, oficialul explicând că decizia sa este menită să faciliteze ajungerea la un nou acord, transmit AFP şi Reuters.