În vârstă de 47 de ani, pilotul italian şi-a pierdut ambele picioare în urma unui accident suferit în timpul unei curse ChampCar din 2001, dar şi-a depăşit situaţia de persoană cu dizabilităţi pentru a reveni în motorsport.

Printre altele, Zanardi a pilotat pentru BMW în FIA World Touring Car Championship (WTCC), unde a urcat de patru ori şi pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.

După ce a câştigat două medalii de aur la "handbike" la ediţia 2012 a Jocurilor Paralimpice de la Londra (Marea Britanie) şi a efectuat un test cu BMW M3 DTM la sfârşitul aceluiaşi an, el este pregătit acum să participe la un sezon complet cu BMW, pentru prima dată din 2009.

"Alex revine! Sunt extrem de fericit că unul dintre cei mai mari eroi ai istoriei BMW Motorsport se întoarce în cockpitul uneia dintre maşinile noastre de curse.

Atât din punct de vedere uman, cât şi sportiv, Alex este un adevărat model pentru noi toţi", a declarat directorul BMW Motorsport, Jens Marquardt.

Şi Zanardi este extrem de nerăbdător să revină în motorsport.

"Şi după ce am părăsit sportul în 2009, în suflet m-am considerat tot pilot.

Când am rulat pe circuit cu BMW M3 DTM la finalul anului 2012, plăcerea condusului şi-a făcut imediat simţită prezenţa.

Aş vrea să le mulţumesc celor de la BMW pentru această oportunitate unică", a declarat Alex.

Zanardi a concurat pentru echipa lui Roberto Ravaglia (Italia) – fost campion DTM cu BMW – în Campionatul European de turisme (ETCC), când a realizat prima revenit în 2003. Atunci, un model BMW 320i a fost adaptat special pentru nevoile sale – Zanardi accelera cu ajutorul mâinilor.

Campionul ChampCar din 1997 şi 1998 a concurat cu succes şi în WTCC, cu începere din 2005, obţinând patru victorii la Oschersleben (Germania), Istanbul (Turcia) şi Brno (Cehia, două succese).
Pentru o perioadă, Zanardi şi ROAL Motorsport au pornit pe drumuri separate la finalul sezonului 2009.

"Alex şi cu mine am trecut împreună prin multe experienţe în motorsport. De aceea, nu am ezitat niciun moment când s-a ivit oportunitatea de a-l readuce pe circuite în 2014, alături de ROAL Motorsport", a declarat Ravaglia.

Sezonul 2014 din Blancpain GT Series va cuprinde atât curse sprint, cât şi de anduranţă. Zanardi va pilota unul dintre cele două BMW Z4 GT3 ale echipei ROAL Motorsport în şase dintre cele şapte etape de sprint, fiecare cu durata de o oră.

Calendarul Blancpain GT Sprint Series 2014.
21 aprilie 2014 Nogaro (Franţa)
18 mai 2014 Brands Hatch (Marea Britanie)
6 iulie 2014 Zandvoort (Olanda)
24 august 2014        Bratislava (Slovacia)
5 septembrie 2014 Portimão (Portugalia)
19 octombrie 2014 Zolder (Belgia)
2 noiembrie 2014 Baku (Azerbaidjan)

Te-ar putea interesa și: