Evenimentul Zilei > International > Le Soir: Tensiuni între Grecia și Turcia: Atena își înmulțește eforturile diplomatice
Le Soir: Tensiuni între Grecia și Turcia: Atena își înmulțește eforturile diplomatice

Le Soir: Tensiuni între Grecia și Turcia: Atena își înmulțește eforturile diplomatice

Șeful diplomației grecești urmează să stea de vorbă cu omologul lui american vineri, în cadrul unui maraton diplomatic întreprins de Grecia, scrie Le Soir.

Șeful diplomației grecești, Nikos Dendias, urmează să stea de vorbă vineri la Viena cu omologul său american, Mike Pompeo, în cadrul unui maraton diplomatic întreprins de Atena pentru a mobiliza comunitatea internațională pe tensiunile greco-turce în Mediterana de Est.

“Discuțiile se vor focaliza pe evoluțiile din Mediterana de Est, având în vedere escaladarea provocării turcești”, a arătat miercuri un scurt comunicat al ministerului grec al Afacerilor Externe.

Dl Pompeo a sosit marți la Praga, începutul unui turneu de cinci zile în Europa Centrală, pentru a discuta în special despre China și G5.

Dl Dendias urmează de asemenea să participe vineri de la Viena la reuniunea extraordinară prin videoconferință a miniștrilor afacerilor externe ai Uniunii Europene (UE), potrivit unui comunicat ministerial.

Situația tensionată de săptămâni între Atena și Ankara s-a deteriorat luni după trimiterea de către Ankara a unei nave de cercetări seismice, escortată de nave militare, în sud-estul mării Egee, o zonă a Mediteranei disputată și bogată în zăcăminte de gaz.

Potrivit Atenei, navele turcești să găseau miercuri la 50 de mile marine la sud de insula grecească Kastellorizo, adică pe platoul continental grecesc, ceea ce constituie o “încălcare” a frontierelor maritime.

Flota marinei militare grecești este de asemenea prezentă în zonă pentru a “supraveghea” activitățile turcești, potrivit unei surse a ministerului Apărării.

Dl Dendias a cerut marți o reuniune extraordinară a Consiliului de afaceri externe al UE, sperând să facă presiunui asupra Turciei pentru ca ea să se retragă din regiune.

“Facem apel la Turcia să părăsească fără întârziere platoul continental grecesc (…) nu vom accepta faptul împlinit”, a avertizat el marți.

Reuniunea extraordinară a miniștrilor europeni ai afacerilor externe va fi consacrată alegerilor prezidențiale din Belarus, dar și relațiilor cu Turcia și situației din Liban.

Descoperirea în ultimii ani a unor mari zăcăminte de gaze în Mediterana de Est a intensificat pofta țărilor riverane și a întărit tensiunile dintre Turcia și Grecia, țări vecine și aliate în cadrul NATO, cu relații punctate regulat de crize.

Semn că tensiunile actuale ar putea să se mai agraveze, șeful diplomației turce, Mevlüt Cavusoglu, a arătat marți că Ankara va extinde cercetările sale privind gazele în Mediterana de Est.

Dl Pompeo va petrece două zile în Republica Cehă înainte de a merge în Slovacia, în Austria, apoi în Polonia, care va găzdui o parte a trupelor americane care părăsesc Germania.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.