Evenimentul ZileiActualitateLE FIGARO: Qatarul acuză Bahrainul că i-a încălcat apele teritoriale

LE FIGARO: Qatarul acuză Bahrainul că i-a încălcat apele teritoriale

LE FIGARO: Qatarul acuză Bahrainul că i-a încălcat apele teritoriale
Două nave din Bahrain au încălcat apele teritoriale ale Qatarului, a acuzat miercuri Ministerul de Interne al acestei ţări într-o declarație, într-un incident rar din Golf, unde Doha se află sub un embargou din partea vecinilor săi. Pentru Bahrain, cele două nave ale sale, folosite de garda de coastă, au fost interceptate pe nedrept.

Bahrain, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Egiptul au impus un embargou aerian, maritim și terestru Qatarului în iunie 2017, considerând Doha prea apropiată de Iran și de grupurile islamiste radicale, acuzaţie pe care Qatar o neagă. Niciuna dintre aceste țări nu permite navelor sale să treacă prin apele teritoriale din Qatar și există interdicții similare pentru avioanele sau vehiculele lor.

Tensiunile sunt în mare parte vizibile prin comunicate oficiale sau în mass-media, dar incidentele concrete rămân rare. „Departamentul Paza de Coastă si Securitatea Frontierelor a încercat să contacteze Bahrainul pentru a întreba de ce două ambarcaţiuni ale sale se află în apele Qatarului”, a declarat Ministerul de Interne din Qatar într-un comunicat.

Autoritățile din Qatar nu au reușit să ajungă la omologii lor din Bahrain, potrivit comunicatului, iar căpitanul uneia dintre nave a raportat că dificultățile mecanice l-au constrâns să devieze în apele din Qatar. Navele au solicitat permisiunea de a se întoarce în Bahrain, iar Qatarul le-a organizat întoarcerea, adaugă Doha.

Potrivit ministrului de Interne al Bahrainului, interceptarea bărcilor „de către navele din Qatar a încălcat acordurile regionale și internaționale”. Bahrain nu spune dacă ambarcațiunile sale se aflau în apele Qatarului, dar a indicat că va raporta incidentul Consiliului de Cooperare al Golfului, în care ambele state sunt membre. (Rador)


Accesează: