Evenimentul Zilei > Actualitate > Laserul excimer, metoda modernă pentru a scăpa de ochelari
Laserul excimer, metoda modernă pentru a scăpa de ochelari

Laserul excimer, metoda modernă pentru a scăpa de ochelari

TEHNICĂ DE VÂRF. Miopia, hipermetropia şi astigmatismul pot fi vindecate cu ajutorul unui laser e ultimă generaţie. Intervenţia durează mai puţin de un minut şi nu este dureroasă.

Tinerii care au probleme de vedere (miopie, hipermetropie sau astigmatism) pot să-şi corecteze aceste deficienţe cu a jutorul laserului excimer. Cei care doresc astfel de operaţii trebuie să aibă o cornee a cărei grosime să permită aplicarea laserului şi să nu prezinte cataractă sau probleme de fund de ochi. Astfel de aparate există în Bucureşti, Iaşi şi Cluj.
 
Viteza de intervenţie, de cinci ori mai mare
 
ALLEGRETTO Wave Eye-Q 400Hz este cel mai performant laser existent în momentul de faţă în România, fiind recomandat pentru tratarea viciilor de refracţie.

„Cu acest nou aparat, rezultatele operaţiilor sunt mult mai predictibile. Ne ajută să vindecăm pacienţii în condiţii mult mai bune şi mai rapide”, spune Călin Tătaru, medic primar oftalmolog la clinica ALCOR din Bucureşti, unde există un astfel de aparat. Costul unei operaţii (pentru un ochi) cu noul aparat este de 3.000 de lei.

Laserul are o serie de caracteristici mult îmbunătăţite faţă de cele mai vechi folosite în România. O caracteristică foarte importantă se referă la viteza de lucru. „Acum e nevoie de 2,5 secunde pentru «şlefuirea» (îndepărtarea) unei dioptrii faţă de 15 secunde la vechile aparate”, explică medicul Călin Tătaru.
 
Şi calitatea şlefuirii corneei este mai bună. „Tehnologia avansată presupune o încălzire a ţesutului mult mai mică. Asta duce la o vindecare mai uşoară şi la un rezultat mai bun”, adaugă specialistul. Un alt avantaj faţă de aparatele mai vechi e şi gama dioptriilor care pot fi tratate: până la -12 dioptrii pentru miopie, până la +6 dioptrii pentru hipermetropie şi 6 dioptrii pentru astigmatism.
 
Operaţie prin două tehnici
 
Intervenţia chirurgicală cu noul laser durează mai puţin de un minut, în funcţie de numărul de dioptrii. Mai întâi se pun câteva picături de anestezic, după care se foloseşte una dintre cele două tehnici posibile.
 
Prima se numeşte LASIK şi constă în detaşarea unui „căpăcel” din cornee şi aplicarea laserului care şlefuieşte corneea. „Operaţia durează foarte puţin, în condiţiile în care avem nevoie de 2,5 secunde pentru o dioptrie”, mai spune medicul Călin Tătaru.
 
După ce acţionează laserul, „căpăcelul” se închide, se pun câteva picături de antibiotic şi o lentilă de contact pentru o zi. Operaţia nu e dureroasă, dar pot să apară o stare temporară de disconfort din cauza luminii şi o uşoară jenă.
 
Cea de-a doua tehnică se numeşte PRK şi constă în înlăturarea stratului exterior al corneei, după care laserul lucrează în grosimea corneană. După operaţie, corneea se va vindeca singură. „A doua zi, apare o senzaţie de usturime, durere, până când corneea se vindecă”, mai explică dr. Călin Tătaru.
 
Pacienţii care nu sunt eligibili pentru tratamentul cu laser excimer beneficiază de alte opţiuni. Este vorba despre cristalinele multifocale (oferă şansa vederii clare fără ochelari atât pentru vederea la distanţă, cât şi de aproape), torice (corectează şi astigmatismul) şi phakice (corectează miopiile medii şi forte).
 

„Cu acest nou aparat, rezultatele operaţiilor sunt mult mai predictibile. Ne ajută să vindecăm pacienţii în condiţii mult mai bune şi mai rapide.”,
CĂLIN TĂTARU, medic oftalmolog

UTIL

Unde se fac operaţiile

Intervenţiile cu laserul excimer de ultimă generaţie ALLEGRETTO Wave Eye-Q 400Hz se pot face la următoarele clinici:

  • Bucureşti: Clinica ALCOR, Bd. Unirii, nr. 71, bl. G2C, sector 3, telefon: 021/326.80.14 (cost: 6.000 de lei pentru ambii ochi);
  • Iaşi: Clinica OFTAPROF, strada Stejar, nr. 54, telefon: 0232/241.922 (Cost: 6.000 de lei pentru ambii ochi; în luna martie, există o promoţie pentru doamne, reducere de 1.000 de lei);
  • Cluj: Clinica LASEROPTISAN, str. General Moşoiu, nr. 55, telefon: 0264.59.78.45 (Cost: 5.000 de lei pentru ambii ochi);
  • Cluj: Clinica OPTILENS, Bd. 21 Decembrie, nr. 137, telefon: 0264.44.88.22 (Cost: 5.000 de lei pentru ambii ochi).

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: