Editura Evenimentul si Capital

Sindromul Capgras: cumplita boală care a alarmat psihiatrii din toată lumea

Anamaria Ciubara, medic psihiatru
Autor: | | 0 Comentarii | 5697 Vizualizari

Sindromul Capgras este o tulburare psihiatrică în care o persoană are iluzia că un prieten, soț / soție, părinte sau alt membru apropiat al familiei (sau animalul de companie) a fost înlocuit de un impostor identic.

Diagnosticul se face, în primul rând, pe evaluarea pacientului, care este dus la psihiatru sau psiholog de către un membru al familiei sau un prieten, considerat a fi ”un impostor” al persoanei aflate sub iluzie.

Sindromul Capgras a fost legat de paramnezia reductivă, un alt sindrom de identificare greșită. Deoarece aceste două sindroame sunt deseori asociate, s-a sugerat că afectează zone similare ale creierului și, prin urmare, au implicații neurologice similare. Paramnezia reductivă afectează lobul frontal și, astfel, se crede că sindromul Capgras este, de asemenea, asociat cu lobul frontal. Chiar dacă leziunea nu este directă în lobul frontal, o întrerupere a semnalelor între alți lobi și lobul frontal poate duce la sindromul Capgras.

Primele indicii ale posibilelor cauze ale iluziei Capgras au fost sugerate de studiul pacienților cu leziuni cerebrale care au dezvoltat prosopagnosia. În această condiție, pacienții nu reușesc să recunoască fețele în mod conștient, în ciuda recunoașterii altor tipuri de obiecte vizuale. Cu toate acestea, un studiu realizat de Bauer în 1984 a arătat că, deși recunoașterea conștientă a feței a fost afectată, pacienții cu această afecțiune au manifestat excitare autonomă (măsurată printr-o măsură de răspuns galvanic la nivelul pielii) față de fețe familiare, sugerând că există două căi de recunoaștere - un conștient și un inconștient.

Într-o lucrare din 1990 publicată în British Journal of Psychiatry, psihologii Hadyn Ellis și Andy Young au emis ipoteza că pacienții cu iluzie Capgras pot avea o imagine "oglindă" sau o dublă disociere a prosopagnozei, prin faptul că capacitatea lor conștientă de a recunoaște fețele era intactă, dar ar putea afecta sistemul care produce excitare emoțională automată la fețe familiare. Acest lucru ar putea duce la experiența de a recunoaște pe cineva în timp ce simți că ceva nu e "corect" în privința lor.

În 1997, Hadyn Ellis și colegii săi au publicat un studiu alcătuit din cinci pacienți cu sindrom Capgras (toți diagnosticați cu schizofrenie) și au confirmat că, deși puteau recunoaște cu desăvârșire fețele, nu au arătat răspunsul normal de excitație emoțională automată. Același nivel scăzut al răspunsului autonom a fost arătat în prezența unor străini.

Young (2008) a susținut că acest lucru înseamnă că pacienții care suferă de boală experimentează o "pierdere" a familiarității, nu o "lipsă" a acesteia. Dovezi suplimentare pentru această explicație provin din alte studii care măsoară răspunsurile de la nivelul pielii în urmă impulsurilor galvanice (GSR). Un pacient cu iluzie Capgras a arătat că GSR-urile sunt reduse în fața recunoașterii normale a feței. Această teorie pentru cauzele sindromului Capgras a fost rezumată în Trends în Cognitive Science. În general, comunitatea academică este de acord că iluzia Capgras are o bază mai complexă și organică și poate fi mai bine înțeleasă prin examinarea leziunilor neuroanatomice asociate cu sindromul.

Afectarea apare cel mai frecvent la pacienții diagnosticați cu schizofrenie paranoidă, dar a fost de asemenea observată la pacienții care suferă de leziuni cerebrale și demență. Este prezentă adesea la indivizi cu o boală neurodegenerativă, în special la o vârstă mai înaintată. De asemenea, a fost raportat că apare în asociere cu diabetul zaharat, hipotiroidismul și atacurile de migrenă. Într-un caz izolat, iluzia Capgras a fost indusă temporar la un subiect sănătos de ketamină și alte droguri. Acesta apare mai frecvent la femei, cu un raport între sexe de aproximativ 3: 2.

Pagina 1 din 2

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro

Zăpada

38,00Lei

Viscolul

24,00Lei

Generation P

26,00Lei

libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI