Bucureştenii n-au mai luat cu asalt ştrandurile Capitalei la fel ca de 1 Mai.
Majoritatea celor cu oarecare stare şi, mai ale, timp liber, au ales staţiunile de pe litoral sau cele de pe valea Prahovei. În ştrandul Moghioroş, din Drumul Taberei, cunoscut îndeosebi sub numele de "Trei ligheane", nu erau ocupate, ieri, la amiază, decât circa 600 din cele 1.800 de şezlonguri. "Ne-a omorât şi vremea asta. Ne-au obligat să deschidem pe 1 Mai şi apoi a plouat mai tot timpul…", se văieta, ieri, Gigi Dumitru, supraveghetor-şef la "Trei ligheane".

Biletul e uşor prohibitiv: 20 de lei de luni până vineri şi 30 de lei în weekend şi de sărbătorile legale şi, spre deosebire de ştrandul Izvor, din Crângaşi, care are şi nocturnă, programul se încheie la opt seara. De menţionat că accesul în incinta ştrandului din Drumul Taberei este interzis cu animale de complanie, duşul e obligatoriu înainte de intrarea în oricare din cele patru bazine. Copiii sub şapte ani au intrarea gratuită, iar cei sub zece nu pot intra neînsoţiţi! Folosirea toboganelor de apă intră în costul biletului, spre bucuria prichindeilor care, ieri, făceau coadă la "agregatul" acvatic.

Plaja Moghioroş

"Bugetul nu ne dă voie!", roşeşte Ştefania, de 24 de ani, la întrebarea de ce nu e pe litoral şi a ales bronzul de Bucureşti în dauna celui mult mai costisitor de pe malul Mării Negre. Fata, operator IT, e venită tocmai din Berceni, împreună cu trei prietene. Fără parteneri , că băieţii sunt la muncă şi în ziua de Rusalii: "Am venit pentru tobogane… La mare avem rezervări tocmai în august!", se îmbufnează tânăra femeie. Prietenele o invidiază în timp ce-şi aranjează sutienele minuscule.

Alături, supraveghetorul Gigi, cu ochelari de soare tip "lacrimă", tricou în dungi, marinăresc şi o ţigara postată şmechereşte în colţul gurii se ceartă cu o "pirandă" care a îndrăznit să încalce o regulă de bază: a intrat îmbrăcată în bazinul de înot. "N-ai voie! De ce te-ai băgat aşa!? Numa’ în costum de baie se poate! Te dau afară", se zborşeşte nea Gigi la oacheşa interlocutoare. "Da, dom’le, ştiu! Da’ noi, ţiganii, nu ne dezbrăcăm… Şi io’s ţigancă… Am vrut să mă răcoresc… Doar m-am udat un pic!", se milogeşte femeia. Un pic mai încolo, un cârd de puştoaice se dădeau de-a "trenuleţul" pe tobogan.


Cu ochi hulpavi, o gaşcă de băieţi de cartier pofteau la nurii lor, de le curgea muştarul de la mici din colţul gurilor!

FOTO: Vlad Stănescu

Unde poţi să mai faci plajă în Capitală


Ştrandul Tineretului.
Strada Primo Nebiolo nr 1, sector 1. Dispune de duşuri, cabine şi şezlonguri. Apa este filtrată şi clorinată, iar plaja este de tip gazon. Preţurile nu sunt tocmai mici. În timpul săptămânii, biletul de intrare costă 25 de lei. În weekend – 35 de lei.

Ştrandul Dâmboviţa.
Şo­seaua Virtuţii, sectorul 6. Este deschis în fiecare zi de la ora 08.00 la ora 20.00. Intrarea costă 10 lei în timpul săptămânii şi 15 lei sâmbăta şi duminica. Copiii sub 7 ani au acces gratuit în orice zi.

Ştrandul Uverturii.
Strada Dreptăţii nr. 12, sector 6. Are un bazin mare pentru adulţi şi o piscină pentru copii. Şezlongurile sunt gratuite, însă intrarea costă 20 de lei pentru adulţi (luni-duminică) şi 10 lei pentru copii.

Ştrandul Copiilor.
Strada Pridvorului nr. 25, sector 4. Are un bazin olimpic pentru adulţi şi patru piscine mici, pentru copii. Plaja este de tip gazon şi sunt zone amenajate pentru activităţi sportive. Programul este de la ora 9.00 la ora 18.00, iar preţul unui bilet este de 10 lei.

Ştrandul Berceni. Strada Izvorul Oltului nr. 9, sector 4. Are plajă şi de tip gazon, şi de nisip. Sunt trei bazine, unul pentru adulţi şi două pentru copii. Şezlongurile şi umbreluţele din stuf sunt gratuite. Biletul e 10 lei pentru cei marici şi 8 lei pentru cei mici. Este deschis între 09.00 şi 18.00.

Ştrandul Titan.
Bd. Nicolae Grigorescu, sector 3. Are program non-stop. Câteva ore pe zi sunt, însă, dedicate curăţeniei. Astfel, poţi merge în intervalele orare 08.00 – 19.00 sau în tura de noapte, de la 21.00 la 05.00. Şezlongurile costă 10 lei pe zi, iar biletele – 15 lei în weekend şi 10 lei în cursul săptămânii. Există internet wi-fi, mese de biliard, terase, fast-food şi locuri de joacă.