Într-o ceainărie te poţi refugia de tumultul barurilor aglomerate.
Deşi băutul ceaiului îşi are originea în Asia, moda consumării lui cu ocazia unor întâlniri de ordin social este, cu siguranţă, o convenţie europeană. În tradiţia japoneză, ceainăriile (chashitsu) sunt construcţii dedicate sofisticatului ritual al ceaiului. La noi, aceste locuri au luat amploare de curând. > Ceai la Cotroceni. Prima ceainărie de succes din Bucureşti a fost deschisă în 2002, peste drum de intrarea principală a preşedinţiei României. Meniul este generos, peste 150 de sortimente. Poţi alege între ceaiuri aromate şi tradiţionale, de fructe ori deja bine-cunoscutele variaţii pe tema ceaiului negru sau verde. Preţurile variază între 8 şi 10 lei per infuzie, adică echivalentul a patru ceşti. > La Metoc, în pădure. Pentru cei care caută un loc de relaxare, „La Metoc“ este locul ideal. Ceainăria este ascunsă în curtea unei case ţărăneşti de pe strada Popa Rusu, nr. 21. Vei bea ceai în mijlocul naturii, printre tufe de măceş, liliac şi pomişori crescuţi la întâmplare. Senzaţia acestui loc este ceaiul rece Le Touareg sau Ceaiul ca o bere, adică o băutură rece cu spumă de două degete, cât la o halbă de bere, şi totuşi cu gust de ceai. Meniul este acelaşi cu cel de la „Ceai La Cotroceni“. Peste o sută de sortimente de ceai, la care se pot asocia şerbeturi cu diferite arome, dulceaţă de fructe, turtă din seminţe expandate, sărăţele, brioşe, smochine, curmale, biscuiţi sau bomboane de vanilie.
> Pe scaunul lui Cărtărescu. Pentru că ceaiul merge bine cu o carte bună, localurile din interiorul librăriilor au devenit foarte populare. Este cazul Ceainăriei Cărtureşti, din zona Piaţa Romană, sau a celor din Timişoara, Cluj sau Iaşi. Cei care vin aici au ocazia să stea pe scaune care au aparţinut unor celebrităţi precum Cărtărescu, Andrieş, Maia Morgenstern. >Spirit verde la Green Tea. Odată intrat în grădina ceainăriei „Green Tea“, parcă te încearcă sentimentul celui care rătăceşte prin deşert şi găseşte brusc o oază cu apă proaspătă. La intrare, gazdele te întâmpină amabile şi-ţi arată toate cotloanele casei: salonul japonez, salonul indian şi pe cel francez-interbelic, aflat la mansardă. Meniul este extrem de bogat, iar majoritatea ceaiurilor costă între 8,5 şi 12 lei.
RECOMANDĂRI
Dimineaţa - ceai alb, seara - ceai roşu
> Pentru că este mai puternic decât cafeaua, ceaiul alb se consumă dimineaţa. Acesta nu este recomandat celor care suferă de afecţiuni cardiace.
> Ceaiul negru, Darjeeling, numit şi şampania ceaiului, în combinaţie cu lapte este bun la micul dejun.
> Ziua, până la ora 17.00 se bea ceaiul verde. După această oră se consumă ceaiurile semifermentate. Seara, cele mai indicate sunt ceaiurile roşii.
> Pentru prepararea ceaiului negru, apa trebuie să fie la 95 de grade Celsius şi 75 de grade pentru ceaiul verde.
SĂNĂTOS. Ceaiul alb concurează cu succes cafeaua