DEZBATERE. Cum va arăta BAC-ul din acest an dacă ministrul Educaţiei e rector la o universitate privată
- Cristina Olivia Moldovan
- 3 mai 2012, 13:23
Corina Dumitrescu susţine învăţământul privat, iar standardele ridicate la BAC ar lăsa universităţile particulare fără studenţi. Noul ministru este în proces cu propriul minister, în calitatea de rector la "Dimitrie Cantemir" contestând sistemul de evaluare realizat de ARACIS.
Un examen lejer, pe care să-l treacă uşor atât elevii sârguincioşi, cât şi cei delăsători, ar fi un pas uriaş înapoi, cred experţii în Educaţie. Totuşi, menţinând rigorile de anul trecut, Corina Dumitrescu, ministrul desemnat de guvernul Ponta, ar reduce drastic numărul celor care s-ar îndrepta spre universităţi private. Noul ministru este rector şi fondator al Universităţii Creştine "Dimitrie Cantemir" şi a susţinut iniţiativa legislativă care facilitează desfiinţarea universităţilor private şi trecerea patrimoniului în posesia fondatorilor.
Mai mult, e în proces cu Ministerul Educaţiei, ea contestând clasificarea universităţilor, care le plasează pe cele private în ultima categorie valorică. "Dacă vin legi noi, ne vom conforma"
Conform actualelor reguli, examenele din acest an trebuie organizate cu supraveghere video. Dacă în mandatul lui Daniel Funeriu camerele video erau doar recomandate, acum sunt impuse printr-un ordin de ministru.
În Harghita, judeţ în care nu au existat camere anul trecut, acestea au fost deja instalate. "Avem un ordin de ministru în care scrie clar că e nevoie de camere, aşa că ne conformăm. Indiferent cine e ministru, noi organizăm examenele cum prevăd actele normative în vigoare. Dacă vin legi noi, ne vom conforma", spune Ferencsz Salamon, inspector şcolar general în Harghita.
Mai mulţi specialişti în Educaţie, contactaţi de EVZ, s-au declarat uimiţi de alegerea guvernului Ponta pentru Ministerul Educaţiei.
"Nu cumva va face în aşa fel încât să ia examenul cât mai mulţi absolvenţi, pentru a asigura un număr mare de studenţi pentru universităţile private?", se întreabă un expert în Educaţie contactat de EVZ.
Eugen Palade, de la Centrul "Educaţia 2000+", spune că, după progresele făcute în ultimii ani privind corectitudinea examenelor, o abordare lejeră ar înseamna un regres major în învăţământ. Primul Bac cu reguli aspre
În mandatul lui Daniel Funeriu, la Bacalaureat s-au înregistrat cele mai slabe rezultate din istoria post-comunistă. Funeriu a tras atunci un semnal de alarmă şi a spus că notele de la examen reflectă adevărata pregătire a elevilor.
Doar o parte din şcoli au fost supravegheate video. Camere video în toată ţara
Cătălin Baba, succesorul lui Daniel Funeriu, a avut un mandat de doar 78 de zile. Într-un interviu acordat EVZ, ministrul Baba i-a avertizat pe elevi că examenul de Bacalaureat organizat în acest an va fi cel puţin la fel de sever ca cel de anul trecut. Pentru examenul din toamnă, conform unui ordin de ministru emis anterior de Daniel Funeriu, toate școlile sunt obligate să aibă camere video în fiecare clasă.
Promisiuni de examen corect În scurta declaraţie dată presei, Corina Dumitrescu a spus că examenul din acest an va fi organizat "în cele mai corecte condiţii". Anul trecut, PSD, partidul care o susţine, le-a plâns de milă elevilor care au picat Bac-ul.
Mai mult, câţiva membri PSD au propus admiterea la facultate fără diplomă de Bac. Citiţi şi:
- Noul ministru al Educației, în topul miniștrilor contestați. E în proces cu Ministerul Educației și a făcut greșeli grave în propriul CV
- Soțul ministrului desemnat la Educație și-a dat demisia din Comisia de Învățământ a Parlamentului: ”Nu pot s-o audiez pe soția mea”