La loc comanda: guvernul le dă bugetarilor sporurile înapoi

La loc comanda: guvernul le dă bugetarilor sporurile înapoi

După ce a pus pe jar întreaga tagmă a bugetarilor, prin reducerea lefurilor pentru aproximativ 400.000 de angajaţi ai statului, executivul promite că le va returna banii luna viitoare.

Executivul va finaliza, în maximum zece zile, un proiect de ordonanţă de urgenţă care va modifica legea unică de salarizare. Aşa le-a promis, aseară, liderilor sindicali premierul Emil Boc, care ar fi admis că lefurile unui număr de 300.000-400.000 de angajaţi ai statului au fost „tăiate” pe nedrept, în ianuarie anul acesta, odată cu aplicarea noii legi.

Concret, guvernul ar urma să stabilească ce drepturi salariale câştigate de bugetari prin contractele colective de muncă ar putea fi, totuşi, considerate legale, deşi nu au fost prevăzute de legea unică intrată în vigoare în ianuarie. În plus, în următoarea perioadă, specialiştii Ministerului Finanţelor ar urma să calculeze impactul financiar al acordării tuturor drepturilor salariale (inclusiv a celor câştigate în instanţă de angajaţii statului).

„Nu sunt dispuşi să dea înapoi tot ce au luat”

Ne puteți urmări și pe Google News

Sceptici în privinţa promisiunilor premierului, sindicaliştii ameninţă cu proteste şi, în final, cu greva generală dacă problema salariilor nu se va rezolva. Iar suspiciunile lor au fost alimentate chiar de ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, care a precizat că nici actul normativ la care se va lucra în următoarele zile nu va consfinţi sporurile obţinute de bugetari la tribunal.   „Vom analiza drepturile acordate prin legi şi pe cele care nu sunt incluse în hotărârile judecătoreşti. (...) Cheltuiala salarială în România e insuficientă, dar excesivă în raport cu întregul buget. Trebuie să o menţinem într-o limită suportabilă”, a spus Vlădescu. „Au luat cu o mână şi vor să dea înapoi cu jumătate de mână. Nu sunt dispuşi să returneze toţi banii pe care ar fi trebuit să-i primească bugetarii în ianuarie dacă s-ar fi aplicat principiul «nimeni nu pierde»”, a subliniat vicepreşedintele Cartel Alfa, Liviu Apostoiu.   „Guvernul se pregăteşte să rezolve problema, iar noi ne pregătim de proteste din aprilie”, a completat Sebastian Oprescu, preşedintele Sindicatului Funcţionarilor Publici.