Kovesi: Statutul de magistrat independent a inceput sa deranjeze
- Adam Popescu
- 25 mai 2007, 03:00
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a stabilit, ieri, ca procurorii nu pot fi obligati sa se prezinte in fata comisiilor parlamentare pentru a fi audiati ca martori in cadrul anchetelor pe care le desfasoara demnitarii.
Pe de alta parte, membrii CSM au evitat sa puna in discutie sesizarea procurorului general al Romaniei, Codruta Kovesi, in care l-a reclamat pe presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, pentru „imixtiune in activitatea procurorilor”.
Pe tot parcursul discutiilor care au avut loc ieri in CSM pe aceasta tema, membrii Consiliului s-au aratat deranjati de faptul ca au fost pusi in situatia de a judeca daca Bogdan Olteanu s-a amestecat sau nu in activitatea Parchetului. Ba, mai mult, ei au preferat sa o acuze voalat pe Kovesi ca ar fi creat o situatie „aparent conflictuala” intre CSM si parlament.
Kovesi: „S-au inmultit atacurile”
Inca de la inceputul dezbaterii, procurorul general al Romaniei a atras atentia ca CSM nu a analizat deloc reclamatia ei impotriva lui Bogdan Olteanu. „In scrisoarea publica pe care mi-a adresat-o, presedintele Camerei Deputatilor a folosit expresia „solicit sa dispuneti procurorilor in cauza”.
Niciun procuror nu poate primi dispozitii din partea altor autoritati. Mi se pare ca statutul de procuror independent a inceput sa deranjeze in ultima vreme. S-au inmultit atacurile la adresa noastra”, a spus Codruta Kovesi. Ceilalti membri CSM nu au comentat aceste afirmatii.
Vicepresedintele CSM, procurorul Daniel Chiujdea, a fost primul care s-a plans de „aparenta de conflict” aparuta intre Parchet si parlament dupa reclamatia procurorului general impotriva lui Bogdan Olteanu.
La randul sau, procurorul Liviu Dascalescu s-a adresat direct procurorului general Codruta Kovesi: „Eu sunt mai pragmatic si mai batran ca dumneavoastra si spun ca nu e cazul sa cream presiuni inutile intre institutii din cauza unor orgolii, pentru ca asta poate sa aiba urmari negative. Maine, daca vor, pot sa schimbe legea in asa fel incat sa ne ducem in pas alergator cand ne cheama la parlament, iar eu nu vreau sa ajungem intr-o astfel de situatie”.
Kovesi i-a raspuns ca trebuie aplicate legile care sunt in vigoare acum si n-au sens discutiile despre ce ar putea sa faca sau nu parlamentul in viitor. Imediat a intervenit judecatoarea Lidia Barbulescu, suparata de faptul ca neintelegerile dintre Parchet si parlament au devenit publice.
„Orgoliile au creat tensiuni inutile, anormale. Lucrurile astea nu trebuie sa se rezolve asa, in public. Nu trebuia sa apara in presa chestiunea asta”, a spus Lidia Barbulescu. Dezbaterea s-a incheiat aici, iar Codruta Kovesi, care anuntase de la inceput ca se va abtine de la vot in aceasta chestiune, a parasit sediul CSM fara sa mai astepte decizia Consiliului.
Olteanu capata raspuns, Kovesi mai asteapta Dupa deliberari, presedintele CSM, Anton Pandrea, a anuntat pozitia oficiala a institutiei: „Ca urmare a scrisorii transmise de presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, plenul CSM a decis ca procurorii nu pot fi citati si obligati sa se prezinte in calitate de martori in fata comisiilor parlamentare deoarece ei fac parte din autoritatea judecatoreasca.
In mod exceptional, procurorii pot participa in calitate de invitati, cand sunt necesare clarificari tehnice sau de ordin general. Se va transmite acest raspuns la Camera Deputatilor. Trecem la urmatorul punct pe ordinea de zi”, a incheiat Pandrea, moment in care unul dintre colegii sai i-a atras atentia ca a uitat ceva. „Ah, da. Iar sesizarea procurorului general Codruta Kovesi se va inainta Inspectiei Judiciare pentru verificari”, a incheiat Pandrea.