Editura Evenimentul si Capital

Klaus Iohannis e slugarnic sau semidoct? Sau și una și alta? | ROMANIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 6 Comentarii | 4331 Vizualizari

De Ziua Europei, moment pe cale de a aminti, prin unsuroasa prea plecare românească faţă de Cei Mari, de Aniversarea Revoluţiei din Octombrie de pe vremuri mai apropiate şi de Ziua lui Adolf Hitler de pe vremuri mai depărtate, Klaus Iohannis a acordat un interviu site-ului Calea europeană.

Site-ul e condus de Dan Cărbunaru, cel care, la Roma, a folosit prilejul unui interviu tot cu Klaus Iohannis pentru a-i pune pe fund un pupoi ca o ștampilă de Cartea Recordurilor, urmat de întrebarea:

V-a plăcut, nu-i aşa?

Mai doriţi unul?

Am un chintal de buze pus deoparte pentru dumneavoastră.

Şi de astădată pupăciosul nu se dezminte. Una dintre întrebări se transformă într-un elogiu adus interlocutorului:

„În 2005 aţi asistat la ceremonia de semnare a Tratatului de Aderare. Aţi reuşit, prin intermediul Sibiului, să arătaţi europenitate încă de la un moment în care ţara noastră nu făcea parte formal din Uniunea Europeană. Au trecut de atunci atîţia ani. Astăzi, generic vorbind, sînteţi prezent alături de liderii europeni la momente importante – mă refer la Declaraţia de la Roma – în care încercaţi să ranforsaţi acest proiect după ce în Parlamentul European au fost votate trei rapoarte politice relevante pentru modul în care europenii îşi doresc viaţa lor împreună. Domnul Juncker, prin intermediul Cartei Albe, propune cel puţin cinci variante de a merge împreună. Ce ar trebui să ştie românii în acest context?” Cam așa sună întrebările puse de un ziarist prezidențial lui Klaus Iohannis. Luni seara, sculat în picioare, ca la imnul de stat, pentru că ținea în gură numele și prenumele lui Klaus Iohannis, Rareș Bogdan, un al ziarist prezidențial, a adus un elogiu interviului semnat de Dan Cărbunaru. Un pupic pe fundul lui Dan Cărbunaru. Avînd în vederea că lucrătorul de la Calea europeană l-a pupat în fund pe Klaus Iohannis, putem spune că Rareș Bogdan a inaugurat luni seara pupatul în fund prin intermediar.

După cum era de aşteptat, pe parcursul interviului, a venit vorba și de admiterea în Spaţiul Schengen, deja un vis irealizabil pentru români, din simplul fapt că unele state din Europa se opun. Fireşte, cînd vine vorba de dat din gură, respectivele state – Olanda, mai ales – invocă aspecte ale politicii interne din România, aspecte care – vezi Doamne! – ar crea suspiciunea că Moldo-Valahia nu se ridică la standardele statului de drept. În realitate, opunerea la admiterea României în Schengen ţine exclusiv de politica internă a statelor care se opun. Ascensiunea populismului, impulsionată şi de fenomenul terorismului, își are una dintre cauze și în ostilitatea tot mai mare a cetăţenilor din Est faţă de libera circulaţie presupusă de Spaţiul Schengen.

De altfel, chiar în interiorul acestui spaţiu în ultimul timp s-au luat măsuri mai mult sau mai puţin temporare de introducere a controlului chiar la graniţele dintre statele membre. Ceea ce înseamnă pînă la urmă, suspendarea mai mult sau mai puțin temporară a aplicării acordului Schengen. În aceste condiţii, nu numai statele adversare din principiu ale admiterii noastre în Schengen nu sînt dispuse să-şi asume riscul de a-şi pune alegătorii în cap de dragul României şi Bulgariei, dar şi alte state, pînă nu demult favorabile.

Cînd introduci controlul în Spaţiul Schengen, suspendînd astfel chiar Spaţiul, cum să fii de acord cu ceea ce-ar putea fi bănuit drept relaxarea rigorii la graniţele de Est şi de Sud ale Uniunii, prin admiterea României şi Bulgariei? Dînd cu tifla acestui adevăr, în interviul oferit site-ului Calea europeană, Klaus Iohannis susţine pur şi simplu că de vină pentru că nu sîntem admiși în Schengen sînt liderii actualei Puteri: „Singura ţară care realmente se opune aderării este România. Prin felul nefericit în care legiferăm, prin felul nefericit în care dăm ordonanţe de urgenţă, în general prin felul nefericit arătăm că nu ştim foarte bine ce vrem. Mă refer la ordonanţa 13, la MCV, unde partea vizată prioritar – justiţia – şi-a făcut treaba. Stăm bine. La cealaltă parte care ţine de Parlament şi de politicieni mai avem teme de rezolvat şi abordări de tip ordonanţa 13, chiar dacă au dispărut, arată multor politicieni europeni că în România lucrurile încă nu sînt stabile în ce priveşte abordarea faţă de ce se numeşte statul de drept. Iar abordările unor politicieni chiar foarte vizibili, cu poziţii foarte înalte în stat, care cică ceartă Bruxelles-ul sau ceartă Uniunea Europeană pentru diferite abordări nu ne fac bine absolut deloc. Dimpotrivă, ele confirmă că, în continuare, în România avem cam mulţi politicieni care nu au înţeles foarte bine cum e cu statul de drept, care sînt valorile fundamentale ale Uniunii Europene şi avem încă politicieni care au apucături naţionaliste într-un mod negativ. Au impresia că, în ghilimele, «Uniunea nu are ce se amesteca în treburile noastre interne». Păi dacă n-ar avea, de ce sîntem membri acolo, de ce sîntem parte dacă nu vrem să se implice? Astfel de abordări prost înţelese din partea politicienilor de la noi, nu a tuturor a unora, fac ca această discuţie să se tot prelungească. În rest, din motive tehnice pot să vă spun că nu se opune nimeni cum nu s-a opus nimeni din capul locului, însă opoziţia politică a existat şi singurul mod de a o elimina este să arătăm că sîntem oameni serioşi. Aici trebuie lucrat. Noi nu avem duşmani în Uniunea Europeană, contrar celor spuse de unii politicieni de la noi. Ba dimpotrivă, avem foarte mulţi prieteni şi avem foarte mulţi care aşteaptă cu optimism să reuşim să înţelegem cu toţii cum este cu valorile europene. Personal, sînt optimist. Cred că lucrurile merg întro direcţie bună, dar ne-ar fi mult mai uşor fără astfel de ieşiri în decor cum au fost anumite afirmaţii din campania electorală sau nefericita ordonanţă 13 sau recenta ordonanţă legată de procedura pe ANCOM.”

Am reprodus acest lung citat întrebîndu- ne dacă Klaus Iohannis l-a citit sau l-a învățat pe de rost. Nu de alta, dar el n-are nimic din plasticitatea unui răspuns din cadrul unui interviu.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
22:16 DEZVĂLUIRI din ședința CEx a PSD. Cine îl „ţine în braţe" pe Tudorel Toader 17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 16:07 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 14:38 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 14:37 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 14:34 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 14:09 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 12:16 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece 09:07 DECLARAȚII la ieșirea de la ȘEDINȚA CEx. FIREA: „S-a CERUT EXCLUDEREA mea” 09:05 VOT în CEx. Majoritate covârşitoare pentru DRAGNEA. Ce se întâmplă cu RĂZVRĂTIȚII din PARTID? BREAKING NEWS 09:05 Dragnea A CÂŞTIGAT LUPTA DIN CEx al PSD! Declaraţia care spune totul. Breaking news-ul anului în politică 16:57 Asta-i mai lipsea lui Dragnea. UN NOU ATAC ÎN TOIUL CEx al PSD de la un nume cu greutate în politică

Articole salvate