Evenimentul Zilei > International > Kim Jong-un, mai tare ca Ceaușescu. Patru canale pentru un singur dictator
Kim Jong-un, mai tare ca Ceaușescu. Patru canale pentru un singur dictator

Kim Jong-un, mai tare ca Ceaușescu. Patru canale pentru un singur dictator

Propaganda din Coreea de Nord primește un lifting facial, desfășurându-se acum nu pe un canal Tv, ci pe patru, scrie NationalInterest.

La începutul anilor 1990, Bruce Springsteen a scris o melodie numită „57 de canale (și nimic de văzut pe ele)”, pentru că acesta era numărul de canalele TV disponibile prin cablu. Occidentul are acum acces la sute de canale TV, deși revoluția streaming le-a transformat intr-un concept depășit.

În schimb, în una dintre cele mai sărace țări din lume, Coreea de Nord, asistăm la ceva ce poate fi numit „progres”: trecerea de la un canal, la patru, potrivit unui nou raport.

38 North, un site care acoperă evenimentele din Coreea de Nord, a informat săptămâna aceasta că „televiziunea cu mai multe canale” s-a extins dincolo de Phenian, în provinciile din aproape toată țara. Statul comunist are de ani de zile un singur canal disponibil, deși se spune că televiziunea de stat avea în proiect mai multe canale.

Cele patru canale pe care le pot urmări acum nord-coreenii nu reprezintă, cum s-ar putea crede, un exemplu de concurență în mass-media de stat. Mai degrabă, „pot fi văzute ca o încercare de a face televiziunea de stat mai atractivă în fața concurențe cu conținut străin”, care este ilegală.

Cei care vor să se răsfețe cu noile canale vor avea nevoie de televizor digital sau de un set-top box. Cu toate acestea, canalele rulează pe o bandă standard (DVB-T2), care e diferită de cele oferite în Coreea de Sud și China, ceea ce înseamnă că nord-coreenii nu pot avea semnal din afara țării. Există, de asemenea, un serviciu de streaming numit „Manbang”, care oferă cele patru canale, dar e disponibilă și o aplicație.

Ryongnamsan TV prezintă programe științifice, Mansudae TV oferă programe de artă, cultură și sport, iar Sports Television oferă atât competiții interne, cât și din afara țării.

Televiziunea Centrală Coreeană, principalul canal de stat, este descris de site drept „canalul principal de știri, propagandă și ideologie spre întreaga națiune”.

Site-ul a publicat un ghid zilnic de emisiuni, încă din septembrie 2019, care include multe dintre discursurile lui Kim Jong-un, precum și spectacole cu denumiri propagandistice de genul „Înflăcărați de luptă pentru a crește producția”, ”În mijlocul oamenilor pentru eternitate” și„ Viitorul care nu poate fi cumpărat cu milioane.”

Singura competiție sportivă difuzată de televiziunea coreeană de stat a fost o calificare la Cupa Mondială FIFA 2022, între Coreea de Nord și Liban, din 5 septembrie 2009, când echipa nord-coreeană a învins Libanul cu 2-0.