Evenimentul Zilei > International > Kim Jong-un, apărat de gărzile de corp cu cea mai temută armă
Kim Jong-un, apărat de gărzile de corp cu cea mai temută armă

Kim Jong-un, apărat de gărzile de corp cu cea mai temută armă

Una dintre cele mai mari armate din lume a adoptat una dintre cele mai neobișnuite variante ale seriei AK de puști de asalt.

Armata Populară din Coreea de Nord are în dotarea sa pușca de tip 88, similară cu celebra pușcă sovietică AK-74 din epoca sovietică, relatează publicația National Interest.

Cu o diferență esențială: încărcărtoare elicoidale neobișnuite, care transportă până la de cinci ori mai multe cartușe, decât cele convenționale cu 30 de cartușe.

În ultimii 60 de ani, Armata Populară Coreeană (KPA) s-a clasat în mod constant ca una dintre cele mai mari forțe armate din lume. Dimensiunea și puterea KPA au fluctuat în timp și, chiar dacă rămân un secret bine păzit, se crede că astăzi numără aproximativ 1,19 milioane de bărbați și femei.

KPA a fost instruită și echipată la sfârșitul anilor 40 de către Uniunea Sovietică și a primit un sprijin considerabil pe tot parcursul Războiului Rece.

Ca majoritatea țărilor din blocul comunist, Coreea de Nord a fabricat și a lansat propria sa versiune a AK-47. AK-47 în sine a devenit pușca de asalt de tip 58, în timp ce AKM îmbunătățit a devenit pușca de tip 68. Ambele au folosit cartușe de calibru 7,62×39, simplificând considerabil logistica.

Ultima pușcă de asalt nord-coreeană este de tipul 88. Mai precis, este o copie a puștii de asalt AK-74, al cărei avantaj principal față de AK-47 a fost adoptarea muniției mai mici și mai ușoare, de 5,45 mm. O altă inovație pare să fie împerecherea tipului 88 cu un lansator de grenade cu acțiune și cu o nouă optică, încă nemai văzută.

Pușca a devenit un element esențial al paradelor militare nord-coreene, fiind văzută frecvent în mâinile soldaților de la operațiuni speciale și ale gărzilor de corp ale lui Kim Jong Un.

Spre deosebire de tipul 58 și tipul 68, Phenianul nu pare să producă tipul 88 pentru export. Probabil au fost produse suficiente exemplare pentru armată, inclusiv pentru brigăzile de lunetiști ai armatei și Marinei, unitățile aeriene, brigăzile de infanterie ușoară și unitățile de comandă.

Industria armamentului din Coreea de Nord este săracă și înapoiată, dar plină de surprize. Probabil, pușca de tip 88 va suporta unele îmbunătățiri suplimentare în următorii ani, dar e greu de imaginat că sute de mii de astfel de puști vor fi upgradate.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.