Evenimentul Zilei > EVZ Special > Kim îl sfidează pe Trump. Amenințarea nucleară, mai actuală ca niciodată!
Kim îl sfidează pe Trump. Amenințarea nucleară, mai actuală ca niciodată!

Kim îl sfidează pe Trump. Amenințarea nucleară, mai actuală ca niciodată!

Coreea de Nord a făcut anunțul retragerii din „angajamentul nuclear” pe care îl avea cu Statele Unite.

Phenianul susține că va reporni testele nucleare din vina incapacității Americii de a respecta termenul limită de un an impus pentru găsirea unei soluții la această criză. De asemenea, și „sancțiunile brutale și inumane” ale SUA l-au convins pe Kim să rupă prietenia cu Donald Trump.

Ju Yong Chol, un consilier nord-coreean la ONU, a declarat că în ultimii doi ani țara sa a sistat testele nucleare „cu scopul de a construi o relație de încredere cu Statele Unite”. Conform Reuters, Phenianul atrage atenția că, drept răspuns, SUA a efectuat zeci de exerciții militare comune cu dușmanul din Sud și a impus sancțiuni Nordului.

„Acum a devenit clar că SUA rămân neschimbate în ambiția lor de a bloca dezvoltarea Phenianului”, a spus Ju, prezent la o conferință ONU. Vorbind în numele RPDC (denumirea oficială a Coreei de Nord), Ju a acuzat America de aplicarea „celor mai brutale și inumane sancțiuni. Iar dacă SUA persistă într-o astfel de politică ostilă față de noi, nu va fi niciodată denuclearizare în peninsulă!”.

Ambasadorul SUA la ONU, Robert Wood, și-a exprimat îngrijorarea față de remarcele Phenianului: „Sperăm că vor face ceea ce trebuie și se vor întoarce la masa negocierilor. Încercăm aici să obținem un aranjament prin care să îndeplinim promisiunea făcută de președinții Trump și Kim, aceea de a denucleariza peninsula coreeană”.