Varosha este o parte din vechiul oraş Famagusta, considerată o perlă a litoralului cipriot în anii 1970, dar abandonată după invadarea nordului Ciprului de către Turcia. De atunci zona a rămas nelocuită şi închisă cu garduri de fier şi sârmă ghimpată, sub controlul armatei turceşti, devenind un oraş-fantomă.

La începutul lunii octombrie, Erdogan a dispus deschiderea zonei litorale, încălcând rezoluţiile ONU care cer reglementarea statutului acestei zone în contextul soluţionării în ansamblu a problemei reunificării insulei Cipru.  Aceste informaţii întăresc senzaţia că, mergând în vizită la Varosha duminica trecută, Erdogan însuşi a avut grijă să promoveze limpede o agendă care avansează ca soluţie definitivă în problema cipriotă crearea a două state distincte, independente.

Logica lui Erdogan se bazează pe argumentul că, respingând planul Annan, greco-ciprioţii au refuzat, în esenţă, să le fie restituit oraşul Famagusta, prin urmare, partea turco-cipriotă îşi menţine dreptul de a finaliza ceva ce a rămas pe jumătate neterminat. Pe baza acestei logici, greco-ciprioţii care şi-au pierdut casele în Famagusta (după invazia turcă din 1974 n.trad.) vor trebui să depună cereri la „comisia” aferentă, pentru suprafeţe care cuprind aproape jumătate din Varosha.

În același timp, Ankara mediază pentru ca, pe lângă Turcia, falsa republică să fie recunoscută şi de alte țări, începând cu Azerbaidjanul, care deja l-a invitat pe liderul turco-cipriot Ersin Tatar să vină în vizită. Potrivit cotidianului Türkiye, Azerbaidjanul, pe care turcii îl descriu ca fiind un stat „frate”, a evitat să recunoască falsa republică, întrucât oficialii azeri au apreciat că acest lucru ar provoca un val de recunoașteri similare a „Republicii Artsakh” armene din Nagorno-Karabah. În diverse relatări din ziarele turceşti sunt menționate alte țări, precum Pakistan, Bangladesh, Somalia și Gambia, precum și administrația libiană a Tripolitaniei, adică guvernul libian cu sediul la Tripoli, care ar putea proceda la o recunoaştere a Republicii Turce a Ciprului de Nord.

Erdogan folosește deja deschiderea zonei Varosha și campania sa pentru recunoașterea falsei republici ca argument împotriva opoziției din Turcia. Referindu-se în special la principalul partid de opoziţie, în timpul discursului său de ieri de la Uniunea Burselor și Camerelor de Comerţ din Turcia, Erdogan a spus că „nu este posibil să explici economie cuiva care nu știe ce înseamnă problema cipriotă, ce înseamnă deschiderea Varosha și care nu a înțeles mesajul diplomatic din imaginea dată de prezenţa delegației turce acolo sub conducerea președintelui Turciei”. În plus, a mai acuzat opoziţia că a dat înapoi în ceea ce priveşte Azerbaidjanul, Siria și Libia.(Rador)