Evenimentul Zilei > International > Gulnara Karimova, fiica fostului dictator Uzbek Islam Karimov, a fost arestată
Gulnara Karimova, fiica fostului dictator Uzbek Islam Karimov, a fost arestată

Gulnara Karimova, fiica fostului dictator Uzbek Islam Karimov, a fost arestată

Uzbekistanul a declarat vineri că a reținut-o pe Gulnara Karimova, fiica mai mare a fostului președinte Islam Karimov – odinioară răsfățata înaltei societăți, designer de modă și cântăreață – sub acuzația de fraudă și spălare de bani la nivel macroeconomic.

.
Declarația Biroului Procurorului General din Uzbekistan susține că "Gulnara Karimova a fost acuzată" de mai multe infracțiuni, printre care fraudă, spălare de bani și ascunderea de valută străină "fiind arestată și dusă în spatele gratiilor".
Gulnara Karimova, în vârstă de 45 de ani, este fiica mai mare a fostului președinte al Uzbekistanului. Se pare că fostul președinte a murit în urma unui accident vascular cerebral, în luna septembrie a anului trecut.
S-a vorbit despre ea ca despre o posibilă succesoare a tatălui ei, și ca urmare a faptului că a fost o figură de prim rang a vechiului regim, a ocupat o serie de posturi diplomatice, inclusiv de ambasador în Spania și de reprezentant permanent al Uzbekistanului la Națiunile Unite, în Geneva.
Karimova a organizat o săptămână de paradă a modei, în cadrul căreia a prezentat propria ei linie de bijuterii și a lansat single-uri pop sub numele de Googoosha. De asemenea, a condus canale de televiziune de divertisment.
Într-o declarație emisă de Departamentul contra Crimei Organizate din cadrul Procuraturii Generale, se afirmă că aceasta face parte dintr-un grup criminal organizat care controlează bunuri în valoare de peste 1,3 miliarde de dolari în 12 țări.
Potrivit declarației, bunurile respective includ proprietăți în Londra, în valoare de 22,9 milioane de lire sterline (29,95 milioane de dolari) și hoteluri în Dubai, în valoare de 67,4 milioane de dolari.
Lungul rechizitoriu la adresa doamnei Karimova conține și acuzația potrivit căreia ar fi achiziționat în mod fraudulos bunuri în valoare de 595 de milioane de dolari și ar fi primit 869,3 mil. de dolari sub formă de mită care i-a fost plătită în conturi offshore.
Aceasta se află în arest la domiciliu, în țară, începând cu 2014, după ce s-a certat cu mama și cu sora ei mai mică, Lola, pe Twitter. Nu a participat la înmormântarea tatălui ei.
Declarația biroului procurorului general afirmă că a fost condamnată la cinci ani de închisoare cu suspendare, astfel că nu a fost închisă, în 2015.
Într-un interviu acordat BBC în decembrie, fiul ei, Islam Karimov Jr., care locuiește la Londra, a cerut autorităților din Uzbekistan să demonstreze că mama sa este în viață și sănătoasă.
Karimova este, de asemenea, subiectul unei investigații de corupție, care s-ar fi desfășurat mai mulți ani și în care sunt implicate firme de telecomunicații din Occident. Astfel, anchetatori americani și europeni susțin că aceasta ar fi primit miliarde de dolari pentru a asigura accesul firmelor respective pe piața națională.