Nascut la Galati, un fost procuror grec din Atena recunoaste ca se simte mai bine printre romani si condamna coruptia din Grecia.
Un procuror grec nascut in Romania si repatriat pe cand avea 15 ani, Gherasimos Logaras, isi transforma anii de pensie intr-o incursiune printre oamenii si locurile dragi. Se intalneste regulat cu colegii de la Facultatea de Drept si face excursii la Predeal si prin satele romanesti. Iubeste in aceeasi masura Romania si Grecia, dar se arata dezamagit ca, in tara unde s-a nascut cuvantul „democratie”, alesii poporului in parlament si oamenii justitiei incalca legile transparentei.
Din Kefalonia, in Galati
„Ce cauta romanii aici?”, asa intra-n vorba Gherasimos Logaras (74 de ani) cu cei pe care-i aude, prin Grecia, vorbind romaneste. Intrebarea sifoneaza putin dispozitia celor „prinsi in flagrant lingvistic”, dar bucuria din privirile strainului le alunga iritarea si, chiar daca nu stau de vorba decat 10-15 minute, asta-i mai potoleste lui Logaras dorul de Romania.
S-a nascut in Galati, unde tatal sau avea un frate. Cei doi au pus pe picioare o brutarie, in 1910, cand parintii lui au plecat din Kefalonia (cea mai mare dintre Insulele Ioniene, in vestul Greciei - n.r.) si s-au stabilit in Romania. Tatal lui Logaras avea un frate in Galati. Gherasimos a urmat scoala greaca din acest port romanesc pana in septembrie 1947, cand profesorii lui au inceput, rand pe rand, sa se repatrieze, iar el, care implinise deja 15 ani, nu avea de gand sa se mute la o scoala in limba romana.
„M-au imbarcat ai mei, impreuna cu alti elevi greci, pe un mic vas comercial plin cu cherestea, care pleca din Constanta spre Lavrion, Grecia”, isi aminteste el. Stie exact si data plecarii: 13 septembrie. A urmat liceul si Facultatea de Drept si a devenit procuror de prima instanta.
N-a avut niciodata cetatenie romana
Ii place sa stea la desirat amintiri si multe atuuri gaseste Logaras Romaniei in fata Greciei. Muzica si dansurile populare romanesti ii par cele mai frumoase din Europa, se umple de amintiri cand le urmareste pe Etno TV. Doar pentru asta si-a instalat antena satelit. „Am trait frumos in Romania si iubesc aceasta tara asa cum iubesc Grecia, chiar daca n-am avut niciodata cetatenie romana, nici eu, nici tata. Romanii sunt un popor bland si mai stabil, mai constant decat cel caruia ii apartin, grecul are insulta sub limba si are un comportament ciudat: acum te injura, acum te mangaie”, cauta Logaras deosebirile.
Cand vorbeste despre Romania, il cuprinde o moleseala placuta, si cuvintele lui capata un fel de aura. Cand era el copil, in toate orasele de pe Dunare se vorbea limba greaca, „de credeai ca esti in Pireu”, se vindeau masline angro, in Portul Brailei erau doua mori grecesti, in Galati erau scoala elena si Biserica Greaca.
Entuziasmul lui Gherasimos Logaras pentru legaturile dintre Grecia si Romania merge pana la convingerea ca Braila si Galati sunt denumiri grecesti, din cuvintele „prohilia” (pe mal, pe o inaltime) si „galazion” (albastru deschis, bleu). In fapt, Braila s-a numit candva Ibrail, din limba turca, iar denumirea Galati se pare ca vine de la termenul „galat” (cetate), din limba cumana, un fel de dialect al limbii turce.
„Ma simt mai bine la Predeal decat la Vitina”
Gherasimos Logaras se declara grec 100a ca istorie si ca mandrie, dar prefera sa traiasca intre romani. Ar prefera - si chiar face asta cand are timp - sa colinde satele romanesti mai degraba decat pe cele grecesti, iar sotia lui, pe care a luat-o de mai multe ori in calatoriile lui prin tara noastra, s-a convins ca ar putea trai in orice oras din Romania, ceea ce nu poate spune despre cele din Grecia. „Ma simt mai bine la Predeal decat la Vitina, un fel de Predeal al grecilor, in Peloponez. Simt un magnet cand vad crucea de pe Caraiman, de trei ori am urcat acolo”, numara el.
La fiecare calatorie in tara natala, Logaras filmeaza locurile si locuitorii. Filmeaza ca un om care se teme sa nu uite, ca un infometat de romanism. „Poate ca n-am fi plecat in Grecia atunci, in septembrie 1947, daca Romania ar fi avut un regim care sa nu extermine capitalismul, asa cum au chinezii. Tata a ramas fara brutarie, mama n-a lucrat niciodata si nu mai puteam trai asa.”
Obiceiuri
Grecii nu respecta legile
De-a lungul drumului sau pe carari pavate cu litera legii, fostul procuror Gherasimos Logaras a observat ca grecii promoveaza multe acte normative necesare -, circulatie rutiera, transparenta etc. -, dar nu le respecta. Soferii trec pe rosu la semafor, in locurile pentru nefumatori sunt scrumiere si toata lumea trage din tigari, in tren se fumeaza pe ascuns langa toaleta, iar motociclistii circula fara casca de protectie obligatorie.
Ca veni vorba de motociclisti, isi aminteste fostul procuror si de accidentul premierului Calin Popescu-Tariceanu: „Cum e posibil ca un primul-ministru sa nu adapteze viteza la conditiile de mers, sa intre intr-o masina pe contrasens si, dupa toate astea, sa nu treaca prin tribunal?!”
Alta nedumerire a lui Logaras este legata de faptul ca grecii schimba prea des Constitutia, legea fundamentala a unei tari. „Intr-un stat nu se pot transforma lucrurile intr-atat de repede, incat sa schimbi Constitutia la fiecare 10 ani, cum se intampla aici! Asta se face cam o data la 50 de ani! Dar in Grecia, unii si altii, oameni puternici, vor sa modifice reglementarile in functie de interesele lor.”
Discutia nu poate ocoli un scandal despre care a aflat tot Globul: cheltuielile de pregatire a Atenei pentru Jocurile Olimpice, din 2004. A fost mare tevatura. „S-au cheltuit 20 de miliarde de euro pentru construirea de autostrazi, poduri, a inca trei linii de metrou...”. Au fost scandaluri legate de atribuirea contractelor, de coruptie si multe, multe arestari. Parerea lui Logaras este ca Atena nu era pregatita pentru o manifestare de asemenea anvergura, 20 de miliarde de euro... „Pentru o unitate de ambalare ecologica a deseurilor, atat de necesara in Atena, nu s-au gasit bani. Ruginesc utilajele, zac nefolosite...”.
Codasi in UE
Coruptie si lipsa de transparenta in „leaganul democratiei”
Declararea si controlul averilor celor care sunt platiti din bani publici sunt, si in Grecia, un punct nevralgic pe harta justitiei. Cinstea in „leaganul democratiei” mai respira cu o bucatica mica de plaman, asa vad lucrurile locuitorii, de vreme ce 94% dintre ei, conform Eurobarometrului opiniei publice realizat anul trecut, vad in coruptie cea mai mare problema a tarii lor, situand-o, astfel, pe prima pozitie dintre statele membre ale Uniunii Europene.
„Legea aceasta se numeste, in Grecia, „Pothen eshes”, adica „de unde ai capatat”. Numai ca cei vizati de textul actului normativ aplica mai ales partea a doua, cu „ai capatat” - declara sumele de bani si valorile. Dar „de unde” le au, cum le-au facut... nu prea declara”, pune Logaras degetul pe rana tarii.
Il amuza pe Logaras o expresie legata de coruptie: „Stiti zgomotul rotilor de tren pe sine? Jaf-jaf, jaf-jaf...”, rade el cu subinteles. Si nu se fereste sa-i pomeneasca, in acest context, pe cei din breasla in care-a fost si el. „Anul trecut, 300 de judecatori nu si-au depus declaratia de „Pothen”, cum au facut averea. In mod normal, ar fi trebuit sa treaca printr-un proces penal, dar asta nu s-a intamplat, pentru ca ar fi ramas instantele fara judecatori”.
Dezamagiti de asemenea conducatori sunt si tinerii greci. O parte dintre ei au trecut chiar de partea anarhiei si-si fac simtita prezenta, la rastimpuri. „Grecii au dat isonul regimurilor politice, inca din Antichitate”, spune Logaras. „Monarhia, tirania, oligarhia, aristocratia, democratia... Cand nimeni nu vrea sa aiba niciun conducator, niciun sef, apare anarhia, care deriva din olocratie, un tip de regim politic in care puterea este a celor multi.”
Daca ar fi sa insire toate criticile la adresa lipsei de transparenta a functionarilor publici si a parlamentarilor, Gherasimos Logaras crede ca am avea timp sa gustam, pe terasa insorita a cafenelei de la poalele Acropolelor, toate cele 40 de feluri de cafea care se prepara in Grecia. Zambeste unui gand si-l rosteste cu o calda ironie: „In Grecia ar trebui data o lege care sa puna in aplicare toate celelalte legi”.