Hotărârea a venit ca urmare a faptului că, începând de marți, tot mai multe instanțe din România au început să amâne, pe motiv de stare de urgență, dosarele de judecată care nu se referă la chestiuni foarte urgente.

Potrivit hotărârii adoptate de Secția de Judecători din cadrul CSM, toate cauzele nonpenale, ”colegiile de conducere ale curților de apel vor întocmi lista cauzelor de urgență deosebită, atât în situația cauzelor de competența lor, cât și în cauzele de competența instanțelor care funcționează în circumscripția lor teritorială, după consultarea acestora”. Aceste cauze de urgență deosebită se referă spețele care pot ”să cauzeze reclamantului o pagubă iminentă, însemnată și care nu s-ar putea ori a cărei reparare ar fi dificilă în viitor”.

De asemenea, Curții de Apel vor putea actualiza această listă de cauze care se vor judeca și cu alte tipuri de litigii, cum ar fi ordinele de protecție.

În materie penală, toate procesele penale, inclusiv cele aflate în camera de consiliu se suspendă de drept. Și în acest caz există foarte puține excepții care se referă la ”luarea măsurilor preventive ori a celor de protecție a victimelor și martorilor, cele privind aplicarea provizorie a măsurilor de siguranță cu caracter medical, cele cu persoane vătămate minori; actele și măsurile de urmărire penală a căror amânare ar pune în pericol obținerea probelor sau prinderea suspectului sau a inculpatului, precum și cele privind audierea anticipată”, se arată în decizia CSM.