„Jurnalul“ TVR s-a lăsat cu bătaie

„Jurnalul“ TVR s-a lăsat cu bătaie

Reporterul Marius Zamfir l-a pocnit pe editorul Radu Gafta pentru că l-a făcut „şpăgar“.

Marius Zamfir, reporterul acreditat de TVR la Palatul Victoria, l-a bătut joi seara pe editorul Radu-Ioan Gafta. Motivul: editorul i-a modificat un material şi, după o dispută verbală, l-a numit pe reporter „şpăgar“. Zamfir şi Gafta, pe vremuri colegi de cămin, au mai avut diferende legate de materialele pentru „Jurnal“.

Conflictul vine într-o perioadă tensionată, în redacţia „Jurnalului“ TVR şi aşa împărţită în tabere: cei vechi şi cei aduşi acum doi ani, după venirea ca director de ştiri a Rodicăi Culcer. În plus, în urmă cu zece zile, „Jurnalul“ a difuzat filmul „Şpagă pentru Remeş“. Gafta a fost editorul ştirilor în acea seară, iar Zamfir a sesizat Comisia de etică a instituţiei în legătură cu difuzarea înregistrării.

Doi pumni şi-un cap în gură

Ne puteți urmări și pe Google News

Conflictul a izbucnit în timpul „Jurnalului“ de seară, după ce Marius Zamfir a observat că Radu Gafta i-a tăiat un cuvânt din materialul realizat de el despre cel mai înalt brad de Crăciun din Europa, care va fi amplasat în Piaţa Unirii din Bucureşti.

„Am scris că acesta este un cadou oferit Primăriei Capitalei de banca portugheză Millenium Bank. Radu Gafta mi-a tăiat pur şi simplu ultima parte a propoziţiei. I-am atras atenţia că simpla pomenire a numelui băncii nu constituie reclamă şi că nu avea de ce să-l taie. Disputa verbală a degenerat în momentul în care mi-a spus că reacţia mea dovedeşte că are dreptate şi ca sunt un şpăgar“, povesteşte Zamfir.

Editorul Radu Gafta a declarat pentru EVZ că a scos numele firmei, considerând „că există riscul ca ştirea să fie considerată de CNA drept publicitate mascată“.

„A urmat o discuţie aprinsă, dar civilizată, despre semnificaţia ideii de reclamă, după care domnul Zamfir m-a insultat, încheind cu ideea că sunt cretin, la care eu am răspuns că el este şpăgar. El m-a lovit cu pumnii înainte să mă pot apăra. Când am reuşit să-i ţin mâinile, am mai primit şi un cap în figură“, a povestit Gafta.

Acreditare retrasă

Rodica Culcer, director de ştiri, a declarat că incidentul este „o abatere inadmisibilă, nu poţi să încerci să rezolvi divergenţe editoriale cu pumnul“.

În urma incidentului, Radu Gafta şi-a scos certificat medico-legal „în care se vorbeşte despre echimoze şi contuzii“ şi a sesizat-o pe directoarea ştirilor, Rodica Culcer, pentru a fi luate măsuri disciplinare împotriva atacatorului său.

Lui Marius Zamfir i-a fost ridicată acreditarea de la guvern. În plus, Rodica Culcer a propus desfacerea contractului de muncă al reporterului, dar această decizie, precum şi altele privind comportamentul ziaristului vor face subiectul unei comisii de anchetă disciplinară.

S-au mai „ciocnit“ în trecut

Marius Zamfir şi Radu Gafta nu au avut o relaţie profesională foarte bună, spun colegii lor. Deşi în timpul studenţiei au stat în acelaşi cămin, în redacţie au avut divergenţe pornind de la modul de abordare a subiectelor.

Radu Gafta, cel lovit, are 35 de ani şi este editor general al ştirilor TVR din vara anului trecut. A mai lucrat la Pro TV, la B1 TV, la Naţional TV. A fost trei ani producător la BBC Londra şi editor de ştiri la Realitatea TV.

Gafta clasifică disputa cu Zamfir ca fiind „punctul culminant al unui conflict care poate fi considerat şi personal, dar care vine şi din moduri diferite de a înţelege meseria de jurnalist. Tensiunea din redacţie, într-adevăr, mare, poate să fi contribuit, dar acest conflict nu a avut legătură cu evenimentele din ultimele zile. Nu am mai vorbit de atunci, deşi a trimis un mesaj în care îşi cere scuze şi a încercat o dată să mă sune pe telefonul mobil“, a continuat editorul agresat.

De cealaltă parte, Zamfir îi reproşează editorului: „Are tot timpul ceva personal cu mine, nu ascultă niciodată argumentele, nu comunică deloc şi m-a provocat“.

CARTE DE VIZITĂ În echipa cârcotaşilor

Marius Zamfir a intrat în TVR în anul 2000, mai întâi ca reporter, apoi ca redactor specializat pe domeniile economic şi politic. Înainte de a lucra pentru postul public de televiziune a fost scenarist la „Cronica Cârcotaşilor“ şi a ocupat funcţiile de redactor-prezentator de ştiri la postul B1 TV, la Radio 21 şi Radio Contact. Surse din TVR spun că nu este prima dată când din materialele realizate de Marius Zamfir au fost eliminate nume de companii.