Evenimentul Zilei > Actualitate > Jurnalist român printre bolnavii din China. „Survolează orașul cu drone ca să vadă dacă porți mască”
Jurnalist român printre bolnavii din China. „Survolează orașul cu drone ca să vadă dacă porți mască”

Jurnalist român printre bolnavii din China. „Survolează orașul cu drone ca să vadă dacă porți mască”

Situația din China se agravează de la o zi la alta. Conoravirusul de tip nou provoaca tot mai multe victime, Rareș Cosma este un jurnalist român care se află acolo de mai bine de trei ani. Acesta a povestit care este atmosfera din țara aflată acum în carantină.

Sâmbătă dimineață s-a dat în folosință cel de-al doilea spital construit special pentru bolnavii de coronavirus, informează Rareș Cosma la Antena 3. El a mai povestit că forțele chineze lucrează în permanență pentru a ridica noi unități medicale pentru cei bolnavi.

„Stau aici de trei ani. Nu m-am gândit să mă întorc în România din cauza acestei epidemii. Eu iau toate măsurile de precauție care pot fi luate sau care sunt impuse de autorități. Purtarea măștii de protecție este extrem de necesară atunci când se iese din casă, de asemenea ajută și o igientă ”exagerată” a mâinilor.”, a povestit jurnalistul român care a menționat că el preferă să stea doar în casă și să limiteze ieșirile doar pentru strictul necesar. „ Acum nu mai există locuri aglomerate. Orașul este gol  pentru că nu mai ies oamenii din case. Azi se încheie Festivalul Lanternelor, este ultima zi din sărbătoarea Anului Nou chinezesc. E pustiu afară. Oamenii pricep că trebuie să se protejeze, să iasă din case doar pentru strictul necesar. Să stai tot timpul închis nu este chiar plăcut. nu-ti interzice nimeni să ieși afară, însă e de preferat să nu o faci”, a explicat jurnalistul Rareș Cosma care locuiește în Beijing, la peste 1.000 de km de Wuhan, orașul-mamă al coronavirusului.

Autoritățile survolează cu drone și aplică amenzi

„Autoritățile sunt foarte atente. Poliția survolează zonele cu drone și poți fi pedepsit dacă nu porți mască, dacă esti văzut de mai mult ori fără mască.”, a spus românul.

 

Nou posibil focar de coronavirus în Franța, la o stațiune de schi

Cinci turiști britanici, patru adulţi şi un copil, s-au infectat cu noul coronavirus într-o stațiune de schi din Franța, acolo unde au intrat în contact cu un britanic care s-a întors recent din Singapore și care a petrecut câteva zile la stațiunea din Alpii francezi. „Este vorba despre o grupare de cazuri în jurul unui ‘caz iniţial’, un cetăţean britanic care se întorcea din Singapore şi care a stat patru zile, începând din 24 ianuarie, într-o cabană din staţiunea Contamines-Montjoie, în Alpii francezi”, a anunțat ministrul Sănătății din Franța, precizând că starea lor clinică nu suscită îngrijorare.

Pe lângă aceste cinci persoane testate pozitiv pentru noul coronavirus, alte şase, apropiate de britanic şi cazate în aceeaşi cabană, au fost, de asemenea, spitalizate în noaptea de vineri spre sâmbătă, ca măsură de precauţie, indică autoritățile.