„Condoleanţe familiei jurnalistului Carlos Dominguez Rodriguez, decedat sâmbătă la Nuevo Laredo. Mă angajez în faţa acesteia şi a jurnaliştilor din Tamaulipas ca această crimă să nu rămână nepedepsită”, a scris pe Twitter guvernatorul, citat de AFP, preluată de Agerpres.

Mexicul este considerat unul dintre statele cele mai periculoase din lume pentru presă, cu peste 200 de reporteri asasinaţi după anul 2000, potrivit asociaţiilor de apărare a libertăţii de exprimare. Acestea denunţă faptul că 90% dintre crime rămân nepedepsite. 

Tamaulipas, situat în nord-estul Mexicului, este, alături de statul Veracruz, unul dintre cele mai afectate de violenţele legate de traficul de droguri. De asemenea, este considerat unul dintre cele mai periculoase pentru ziarişti. 

Aparent primul jurnalist ucis în 2018, Carlos Dominguez a lucrat până în urmă cu câteva luni pentru ziarul El Diario din Nuevo Laredo. De atunci, el scria cronici politice pe care le difuza pe reţelele sociale, potrivit cotidianului mexican Reforma. 

„Jurnalistul era într-o maşină (…) însoţit de fiica sa”, în centrul oraşului Nuevo Laredo, atunci când a fost asasinat, a precizat Reforma, fără a da mai multe detalii. 

Vineri, într-una din cronicile sale pentru site-ul Horizonte de Matamoros, el denunţa „violenţa extremă care domneşte pe teritoriul mexican în această perioadă preelectorală”, făcând referire la creşterea numărului de crime în Mexic, unde vor avea loc, pe 1 iulie, alegeri prezidenţiale. 

O anchetă va fi deschisă pentru a determina dacă acest asasinat „are o legătură cu activitatea jurnalistică” a lui Dominguez, a indicat ministerul public al statului Tamaulipas, într-un comunicat.