Jurnal de Grecia - episodul 7. "Dacă stai cu ochii pe peşte, nu se împute nici capul, nici restul"
- Simona Ionescu
- 11 august 2012, 13:59
Vacanţa mea se apropie de sfârşit. Nu puteam să plec din Halkidiki fără să vă arăt piaţa de peşte şi fructe de mare. Nu poate fi comparată cu o piaţă din marile metropole, unde aproape totul e un show, de la aşezarea peştelului pe tarabe până la strigătele de reclamă ale vânzătorilor.
În general, în piaţa grecească vând pescarii sau rude ale acestora. La ora 7.00, deja cumpărătorii îşi fac apariţia. Sunt localnici, dar şi mulţi turişti curioşi sau pofticioşi. Unii chiar îşi notează cum trebuie să prepare caracatiţa, calamarii, crabii sau creveţii. L-am întrebat pe unul din pescari dacă ştie că "peştele de la cap se împute". A părut nedumerit şi e normal că nu ne cunoaşte proverbul. Răspunsul lui, însă, poate fi o pildă: "Dacă stai cu ochii pe peşte, nu se împute nici capul, nici restul". A râs când prietenul nostru, român şi grec de Salonic de peste 30 de ani, i-a explicat sensul proverbului românesc. Delicii mediteraneene
Preţurile la peşte - dorada, ţipuri, gavros, ton - sunt mult mai mici decât la magazin sau dacă mănânci la tavernă. De exemplu, la restaurant dorada este trecută în meniu cu 40 euro/kg. Un peşte în farfurie va avea invariabil 500 gr, deci te va costa 20 de euro. Cu 20 de euro, însă, pot mânca trei persoane, dacă aleg salată grecească şi dovlecei prăjiţi cu sos de usturoi. Desertul (de obcei, aici, pepene sau îngheţată) vine din partea patronului localului. Mulţi turişti preferă să cumpere peşte proaspăt din piaţă şi să-l prepare la grătarul din curtea vilei sau la cel al micuţului hotel în care locuiesc, deoarece administratorii locaţiilor de cazare le oferă toate condiţiile ca să se simtă bine şi să revină şi în anul următor. Dacă turiştii sunt nepricepuţi, grecul găseşte pe cineva din personal să le prepare calamarii sau creveţii.
Încă de la ora 7.00, piaţa de peşte se umple de greci şi turişti
Aseară, am fost într-un alt orăşel, spre braţul Kassandra, de unde, în fiecare an, făceam tot felul de cumpărături pentru acasă. Şi mâncam mereu la un restaurant cu specific românesc, fiindcă grecul de acolo era plecat de vreo 40 de ani din Brăila. Ei, bine, aseară nu am mai găsit restaurantul lui Iannis acolo. În locul lui erau montate nişte jocuri şi mese de biliard. Iannis a dat faliment din cauza crizei, ne-a spus o vânzătoare de la magazinul cu haine din vecinătate. La Salonic e mai rău. Criza a închis sute de magazine de pe cele două mari bulevarde ale oraşului, anul trecut pline de turişti veniţi să prindă reduceri la produsele unor mărci celebre ca Zara, Adidas, H&M. Şomajul, în al doilea mare oraş al ţării, a atins cote de neimaginat, iar grecii sunt tot mai speriaţi de ştirile pe care le aud zilnic la televizor. Acum au fost anunţaţi că, până la sfârşitul lunii august, trebuie să-şi plătească toate impozitele şi taxele la fisc, că electricitatea se va scumpi din nou din cauza secetei, că nu se vor mai da antibiotice bolnavilor decît sub control strict, iar reţetele electronice (la greci sistemul funcţionează de luni de zile) nu vor mai fi eliberate de medicii de familie decât o oră pe zi. Ce să vă spun, e primul an când constat că şi în zonele turistice grecii o duc greu şi se plâng de problemele cu care se confruntă! Tânăra vânzătoare te asigură ca tot peştele e proaspăt
Marfa e aşezată pe paturi de gheaţă