Evenimentul Zilei > Istoria secreta > Elita Franței jură strâmb cu mâna pe un fazan
Elita Franței jură strâmb cu mâna pe un fazan

Elita Franței jură strâmb cu mâna pe un fazan

Filip cel Bun, duce de Burgundia, supărat că turcii ocupaseră Constantinopolul, organizează pe 17 februarie 1454, la curtea sa din Lille „Banchetul fazanului”.

Are loc o ceremonie fastuoasă, la care au participat și Cavalerii Ordinului Lâna de Aur, unde cei prezenți jură pe un fazan să organizeze o Cruciadă pentru eliberarea Bizanțului, cucerit de turci în mai 1453.

Însă, au jurat strâmb, pentru că nu vor face nimic.

Acest angajament creștin de a organiza o Cruciadă, care nu a fost ținut niciodată, a fost de fapt un ritual păgân, care cerea participanților să jure pe un animal pe care apoi să-l mănânce împreună.

Întrunire a precedat Dieta Imperială din Regensburg referitoare la Turcia, care nu a avut nici cel mai mic succes.

Prin urmare, Cruciada nu a avut loc, deși Filip cel Bun era sincer în jurământul său.

Totuși, ducele a strâns bani pentru înrolarea trupelor și înarmarea navelor. Se pare chiar că a vrut să participe el însuși la această cruciadă.

De fapt, el a reunit Stările Generale în ianuarie 1464 pentru a-și declina competențele în absența sa.

Mathieu d’Escouchy, cronicar al vremii, ne-a lăsat o relatare detaliată a Jurământului Fazanului:

„După apariția unui uriaș care escortează o doamnă care reprezintă Sfânta Biserică, apare în sala de banchet:

Lâna de aur, regele armelor, care purta în mâini un phaisant (fazan) viu, împodobit cu un bogat colier de aur, decorat cu pietre fine și perle; iar, după Lâna de Aur, au venit două doamne urmate de doi cavaleri ai Lânii de Aur.

Au avansat până la Duce, unde, după ce au făcut venerația, Lâna de aur a vorbit cu el în felul acesta:

Cel mai înalt și foarte puternic prinț și cel mai redutabil domn al meu, vezi aici doamnele care se închină cu umilință ție; și pentru ceea ce este obiceiul care a fost instituit anterior, după mari festivități și adunări nobiliare, se prezintă prinților și domnilor și oamenilor nobili păunul sau o altă pasăre nobilă pentru a face dorințele utile și valabile, pentru acest subiect am a fost trimis aici cu aceste două doamne pentru a vă prezenta acest nobil fazan, rugându-vă să vă amintiți.

Aceste cuvinte fiind spuse, ducele a scris un scurt scenariu, pe care l-a dat Ordinului Lâna de Aur și a spus cu voce tare:

Îl dedic lui Dumnezeu, Creatorul meu, glorioasei Fecioare Maria, doamnelor și fazanului, celor ce vor face ce e scris în acest document.

Lâna de Aur ia apoi scrierea și o citește cu voce tare.

A fost dorința prințului să facă totul pentru apărarea credinței creștine și să reziste întreprinderii insuportabile a marelui turc și a necredincioșilor.

Și, a adăugat:

Dacă pot, prin orice mod sau fel, marele turc menționat ar trebui să aibă de-a face cu mine față în față.

Eu, pentru credința creștină menționată mai sus, pe care am susținut-o, cu ajutorul lui Dumnezeu atotputernic și al dulcei sale mame, care mă cheamă la Constantinopol”.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric