Evenimentul Zilei > Actualitate > Jumatate din straini vin din UE
Jumatate din straini vin din UE

Jumatate din straini vin din UE

Peste 95% dintre turistii straini care s-au cazat in Romania provin din statele europene, jumatate dintre acestia fiind din tari comunitare, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica.

Din noiembrie 2005 si pana in noiembrie 2006, numarul turistilor straini a crescut cu doar 2%. Insa, daca ne raportam la sosirile din ultima luna pentru care exista date, noiembrie, cresterea este mai mare – 14,5%.

Ceea ce sugereaza ca turismul de business, care nu tine cont de perioadele de sezon, este in crestere, in timp ce Romania continua sa piarda teren ca punct de atractie turistica.

La polul opus, plecarile romanilor in strainatate au avut un ritm de crestere de zece ori mai mare – de peste 25% fata de cel al sosirilor.
In majoritatea cazurilor, este vorba despre deplasari care sa coste cat mai putin. Mai mult de opt din zece romani apeleaza la transportul rutier, cel mai ieftin.  

500.000 de vacante

Numarul persoanelor cazate in structurile de primire turistica s-a apropiat de jumatate de milion in luna noiembrie a anului trecut, in crestere cu 11a fata de aceeasi perioada  din 2005.

In acelasi timp, totalul innoptarilor petrecute in vacanta s-a ridicat la 1,4 milioane, ceea ce inseamna ca, in medie, un sejur turistic in perioada de referinta a fost de trei zile. Gradul de ocupare neta a locurilor de cazare din structurile turistice a inregistrat si el o usoara crestere, pana la valoarea de 35%.

Pentru anul 2006, cu exceptia lunii decembrie, numarul turistilor cazati in Romania a fost de aproximativ 6 milioane, cu 7% mai multi decat in primele unsprezece luni ale lui 2005. Mediile acestor luni s-au apropiat de cele inregistrate in noiembrie, atat in ceea ce priveste numarul de innoptari, cat si in cazul gradului de ocupare.