Evenimentul Zilei > Actualitate > Judecător mituit cu sute de mii de dolari pentru eliberarea unui lider de cartel
Judecător mituit cu sute de mii de dolari pentru eliberarea unui lider de cartel

Judecător mituit cu sute de mii de dolari pentru eliberarea unui lider de cartel

Procurorul general al Republicii Mexic a interceptat o conversație telefonică în care mama unui presupus lider de cartel - care este legat de dispariția din 43 de studenți din 2014 - a cerut avocatului său să plătească un judecător în schimbul eliberării sale.

Alfredo Beltrán Leyva, denumit în mod obișnuit El Mochomo (Furnica de deșert), este unul din liderii drogului mexican și fost lider al Cartelului Beltrán-Leyva, o organizație specializată în trafic de droguri. A fost unul dintre cei mai căutați baroni ai drogurilor din Mexic. Beltrán Leyva a fost responsabil pentru contrabandă cu mai multe tone de cocaină și metamfetamină către Statele Unite, din Mexic și America de Sud, între anii 1990 și 2000. A lucrat alături de frații săi Héctor, Carlos și Arturo.

Conținutul înregistrării, care a fost publicat pentru prima dată jurnalul mexican El Universal, joi, a venit la câteva ore după ce președintele Mexicului, Andrés Manuel López Obrador, a declarat că sistemul judiciar a fost mituit pentru a-l elibera pe José Ángel ‘El Mochomo’ Casarrubias, care a fost reținut ca îndată ce a fost eliberat din închisoare, informează Daily Mail.

Un bărbat identificat ca Juan, care face parte din echipa avocatului principal Arturo Rodríguez, a informat-o pe Francelia Salgado timp de aproximativ șase minute cu privire la starea cazului lui Casarrubías, asigurându-i că totul a fost pregătit pentru ca fiul ei să fie eliberat după fusese capturat pe 24 iunie.

Casarrubías a fost eliberat din închisoarea Altiplano din statul Mexic, miercuri după-amiază. Procurorul general și ziarul El Universal nu indică data exactă a conversației. Cu toate acestea, autoritățile l-au arestat chiar în afara închisorii sub suspiciunea unor activități de crimă organizată.

„Dovezile și acuzațiile au fost deja înregistrate dimineața. Colegul meu Arturo (neinteligibil) [și eu] ne-am întâlnit cu prietenul care ne ajută, iar acesta ne-a spus că „slujba” este gata și nu mai așteaptă nimic (neinteligibil) pentru a-l afirma și susține ”, a spus Juan în înregistrare.

Apoi, avocatul a dezvăluit câteva dintre detaliile unei întâlniri care a avut loc cu Marco Aurelio González, un grefier care lucrează în subordinea lui María del Socorro Castillo, judecătorul șef al Tribunalului al doilea district penal din statul Mexic. „Această persoană [González] ne-a spus că totul este deja făcut, că dacă putem continua să acoperim problema economică”, a explicat Juan. „Chiar m-a programat [să ne întâlnim] la șase după-amiaza. Așa că am de discutat cu tine problema economică. Dar nu știu (detalii), să îmi spuneți”.

Salgado, care se afla în afara închisorii atunci când El Mochomo a fost arestat după eliberarea inițială, a vrut să se asigure că González nu se îndepărta de acordul pe care îl aveau și i-a reamintit lui Juan că plățile ar trebui să fie generoase. „Nu uitați cu ce am fost de acord, dăm și primim”, a spus Salgado. „Spune-le ce nu ne răzgâmdim, dar vrem să dăm și să primim.

Valoarea exactă a compensației nu este cunoscută, dar mijloacele de informare din presa locală au raportat că El Mochomo a fost de acord să plătească sute de mii de dolari pentru a ieși din închisoare.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: