"Sunt îngrozit. Nu pot să cred că într-un stat membru al Uniunii Europene, după mai mult de 20 de ani de la căderea comunismului, libertatea de exprimare este din nou ameninţată. Istoria recentă a arătat că toate formele de totalitarism încep cu represiunea politică şi îngrădirea dreptului la opinie. Dezbaterea politică între autorităţi şi opoziţie ar trebui să aibă loc în spaţiile publice, nu in birourile procurorilor", a spus liderul grupului europarlamentar al PPE. 
Joseph Daul a comparat practicile politice ale USL din ultima vreme cu cele ale Partidului Comunist.
"Aceste noi evenimente care au loc în Romania sparg toate limitele normale ale democraţiei şi trimit un semnal extrem de negativ în ceea ce priveşte angajamentul recent afirmat al autorităţilor române de a respecta pe deplin statul de drept şi principiile democratice. Inventarea duşmanilor naţiunii, aşa cum făcea Partidul Comunist, nu este altceva decât o formă de retorică radicală, în care vina este atribuită nu celui care ia o decizie proastă, ci aceluia care atrage atenţia asupra ei”, a afirmat liderul grupului europarlamentar al PPE.

Nu în ultimul rând, Joseph Daul a făcut un apel la actuala guvernare, de revenire "la respectarea drepturilor fundamentale, dintre care unul este libertatea de exprimare".

”Fac un apel la conducerea politică românească să revină la respectarea drepturilor fundamentale, dintre care unul este libertatea de exprimare. Reiterez invitaţia adresată prim-ministrului Ponta de a participa la următoarea sesiune plenară a Parlamentului European, astfel încât să îşi poată exprima punctul de vedere cu privire la aceste derapaje de la valorile europene. Fac apel la Comisia Europeană pentru a se asigura că valorile europene şi drepturile fundamentale sunt respectate în România", a mai adăugat Joseph Daul.