De miercuri, Colonial Pipeline a început să repornească treptat cea mai mare reţea de conducte din ţară, după atacul de vinerea trecută, care a obligat compania să oprească activitatea.

„În această dimineaţă Colonial a informat că a început să livreze carburanţi pe majoritatea pieţelor pe care le deserveşte şi ar trebui să ajungă la capacitate operaţională completă în aceste momente”, a spus Biden, adăugând că impactul nu va fi resimţit imediat la benzinării şi că va fi nevoie de timp până la revenirea la normalitate.

Administraţia a luat măsuri precum trimiterea combustibilului la benzinării, măsura care va ajuta la umplerea rezervoarelor a 5 milioane de vehicule, a spus preşedintele.

Miercuri, Biden a renunţat, de asemenea, la Legea Jones pentru a accelera livrările de combustibil şi a spus că administraţia va acorda derogări suplimentare, dacă va fi necesar. De asemenea, Biden i-a îndemnat pe clienţi să nu cumpere mai multă benzină decât au nevoie, spunând că se aşteaptă ca situaţia să se îmbunătăţească până în acest weekend şi a avertizat benzinăriile împotriva creşterii preţurilor.

„Nimeni nu ar trebui să folosească această situaţie pentru câştiguri financiare”, a spus el, potrivit news.ro.

Biden spune că cei implicați în atac își au sediul în Rusia

Biden a mai spus că nu crede că guvernul rus a fost în spatele atacului, dar că cei care au fost implicaţi în atac îşi au sediul în Rusia.

Preşedintele a declarat că Statele Unite au luat legătura cu Moscova în legătură cu reţelele de ransomware şi că ”le vom perturba capacitatea de operare”.

Biden a declarat că Statele Unite lucrează pentru a stabili un standard internaţional care să alerteze guvernele cu privire la activitatea criminală şi că speră să discute acest lucru cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Miercuri, Biden a ordonat crearea unui consiliu de evaluare cibernetică în stilul celor pentru accidentele aeriene şi impunerea de noi standarde software pentru agenţiile guvernamentale. De asemenea, el a cerut Senatului să confirme numirile cheie, cum ar fi cea a lui Chris Inglis, ca director cibernetic naţional.