Comisia Europeană a demarat o investigaţie privind afacerile Google, compania care deţine principalul motor de căutare din lume, în luna februarie. Ancheta a fost demarată după ce au fost primite mai multe plângeri de la trei dintre competitorii Google, privind poziţia dominantă a companiei pe piaţa motoarelor de căutare şi a reclamelor online.

Joaquin Almunia spune că piaţa online este extrem de complexă, în care apar mereu inovaţii şi noi modele de business. De asemenea, chiar dacă Google şi Facebook controlează 95% şi, respectiv, 70% din pieţele pe care activează, acest lucru nu înseamnă că cele două companii deţin poziţii dominante, în sensul tradiţional al sintagmei, a mai explicat oficialul european.

Achiziţii investigate

Autorităţile americane din domeniul concurenţei s-au autosesizat, după ce Google a achiziţionat producătorul de software pentru industria aviatică ITA, din Boston. Achiziţia va conduce la consolidarea poziţiei Google pe piaţa căutării de informaţii privind cursele aeriene şi îi va conferi control asupra unor surse importante de informaţii, pe care le folosesc şi competitorii săi, cum sunt kayak.com, orbitz.com sau bing.com.

Google a plătit 700 de milioane de dolari pentru a prelua ITA, dar avizul pozitiv al autorităţilor din domeniul concurenţei ar putea să vină destul de târziu sau chiar să fie negativ, deoarece acestea consideră că gigantul american controlează deja o parte prea mare din piaţa online. Avizul autorităţilor cu privire la achiţia de către Google a companiilor AdMob Inc. şi DoubleClick Inc. a fost dat la 9 luni de la parafarea tranzacţiei.