Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > #jesuisursuletz
#jesuisursuletz

#jesuisursuletz

Nu e puțin lucru să afli cum și-a petrecut o zi din viață președintele Republicii. Din punctul ăsta de vedere suntem privilegiați: noi știm ce a făcu Klaus Iohannis în ziua de miercuri, 12 octombrie: s-a uitat la televizor.

 Și cum Hollywood- ul nu prea mai are resurse de imaginație ca să bată subiectele care se perindă pentru pe televiziunile de știri, președintele a preferat unul din multele posturi ancorate în realitatea noastră. Chestie care l-a impresionat. Și cum să nu te impresioneze, când pe ecran se perindau drame adevărate: oameni evacuați din calea apelor, un ursuleț hăituit de 50 de vlăjgani înarmați ca pentru război, averi strânse într-o viață de muncă sunt îngropate în noroi, ursulețul agonizează în ghiveci! Oameni suntem, nu stane de piatră!


Președintele ar fi avut rapid de optat între două haștaguri care să-i descrie starea: #jesuisscufundat sau #jesuisursuletz.


Probabil că dacă avea Facebook- ul deschis, președintele ar fi avut rapid de optat între două haștaguri care să-i descrie starea: #jesuisscufundat sau #jesuisursuletz. Primul sună cam aiurea. Dincolo de orice tentă ironică, realitatea rămâne una singură: joi după- amiază, președintele a făcut declarații de presă în care a abordat două teme de interes, la amândouă ținând să ne anunțe că a aflat de ele „de la televizor„ sau „privind imagini”. Ba chiar la cea privind inundațiile spunând că și-a rugat „colegii” – evident de la președinție – să sune la primăriile din Galați și la ISU, pentru a strânge noi amănunte.

Declarațiile sale sugerează un președinte izolat instituțional, care află de la televizor ce se întâmplă în țară și are reacții pe Facebook. Considerând că a folosit de două ori sintagme care arată că nu e informat de instituții, putem chiar să tragem concluzia că el a vrut să tragă Guvernul de mânecă pentru că află de dezastrele din țară de la televizor, odată cu noi, muritorii de rând. Desigur, discuția e în jurul dezastrului natural, cazul de la Sibiu fiind doar o altă mostră care întărește obiceiul de informare din „surse deschise”. Cred însă că am fi în eroare dacă am crede că e un conflict între palatele Cotroceni și Victoria. Nu e niciun conflict, se pare că pe președinte l-au întristat atât de tare știrile că n-a mai apucat să se supere pe cei care nu l-au anunțat de evenimentele în desfășurare. Nu e izolat de guvernul său, ci s-a auto-izolat. Într-un turn de fildeș, mobilat cu televizor, cu oameni cu telefoane și cu prognoze ANM, din care află doar dacă să-și ia pălărie când merge în weekend. Un turn cu fisuri prin care răzbat spre noi sfaturi.

Noi n-avem altceva de făcut decât să ne obișnuim în următorii ani cu mărtursiri bizare ca aceasta: „ Am văzut la televizor că în cinci localităţi din Galaţi am avut zilele trecute inundaţii. I-am rugat pe colegii mei să sune la toate autorităţile de acolo şi sămi spună ce s-a întâmplat şi ce cred oamenii de acolo că ar fi fost bine şi ar fi trebuit să se facă. Toată situația m-a întristat…” Sau ca aceasta: „ Acel incident m-a întristat. Am urmărit stupefiat acele imagini cu un urs care se plimbă prin oraș și pur și simplu este împușcat.”

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.