Jay-Z şi Timbaland, „naşii“ industriei hip-hop

Jay-Z şi Timbaland, „naşii“ industriei hip-hop

La ora actuală, nicio vedetă care se respectă nu mai concepe să-şi lanseze un album fără ca Jay-Z sau Timbaland să fi contribuit la realizarea materialului.

Tim Mosley (Timbaland) şi Shawn Carter (Jay-Z) sunt mogulii industriei de divertisment, cei care dau tonul în muzica mondială. Fără ajutorul lui Jay-Z, Rihanna ar fi fost astăzi o tânără oarecare din Barbados. Cu ajutorul unor producători muzicali, are norocul ca înregistrările sale demonstrative să ajungă la urechea lui Jay-Z, care îi oferă imediat un contract cu Def Jam Records, una dintre fostele sale companii.

De atunci, Rihanna a urcat pe panta celebrităţii înregistrând succes după succes, aflându-se şi la ora actuală în fruntea topurilor muzicale. Frumoasa cântăreaţă de culoare este doar un exemplu dintre multe alte nume asupra cărora flerul şi priceperea lui Jay-Z şi-au pus amprenta.

Însă cel mai de preţ trofeu al rapperului american este însăşi Beyoncé, cu care s-a căsătorit de curând, după o relaţie începută în urmă cu şase ani. La celebrarea căsătoriei au luat parte rudele apropiate, fostele membre din Destiny’S Child - Michelle Williams şi Kelly Rowland -, dar şi actriţa Gwyneth Paltrow şi soţul ei, cântăreţul Chris Martin. Jay-Z, mentor şi soţ pentru Beyoncé

Ne puteți urmări și pe Google News

Beyoncé şi Jay-Z s-au întâlnit prima dată în 2002, când au realizat primul single de succes - „Bonnie and Clyde“, după care a urmat hitul „Crazy in Love“, cu care Beyoncé a debutat ca artistă solo, după desfiinţarea Destiny’s Child. Pe lângă realizarea din plan personal, având o soţie frumoasă, celebră şi talentată, Jay-Z a dat lovitura încă o dată pe plan profesional. Artistul a încheiat recent o afacere care îi va aduce beneficii în valoare de 150 de milioane de dolari.

Acesta a vândut către compania Live Nation, care i-a cooptat şi pe Madonna şi U2, toate drepturile asupra creaţiilor sale, ideilor antreprenoriale şi asupra organiză rii concertelor. La încheierea afacerii, se pare că Jay-Z ar fi declarat: „M-am transformat în Rolling Stones ai hip-hopului“. Se pare că acesta este unul dintre cele mai profitabile contracte încheiate vreodată de un artist. Parteneriatul se va intitula „Roc Nation“ şi va finanţa companiile pe care le deţine Jay-Z şi care activează în lumea divertismentului şi a muzicii, apariţiile discografice, iar profitul din concerte va fi împărţit.

Rapperul din „Forbes“

Până şi celebra publicaţie „Forbes“ a fost impresionată de succesul artistului şi a realizat un top la sfârşitul anului 2007, în care erau specificate cele mai profitabile nume din industria hip-hop. Jay- Z a fost ocupantul locului întâi, fiind urmat de 50 Cent, unul dintre foştii săi colaboratori, iar Timbaland, celălalt nume care face regulile în show-business, s-a clasat pe locul patru. Jay-Z a colaborat de-a lungul timpului cu Eminem, Kanye West sau Linkin Park, iar Timbaland l-a ajutat la realizarea albumelor „Vol. 2... Hard Knock Life“, din 1998, şi „The Black Album“, din 2003. Timbaland, „o mină de aur“

În ultimii ani, topurile muzicale au fost invadate de piese care poartă amprenta Timbaland. Este responsabil de relansarea lui Nelly Furtado, pe care a transformat-o dintr-o solistă pop cu apariţii modeste, într-o vedetă în toată regula, cu un look nou şi hituri pe măsură.

Ritmurile folk au fost schimbate cu cele de R’n’B şi pop, canadianca devenind superstar, cu piese care domină topurile muzicale. Şi-a pus amprenta pe cariera lui Justin Timberlake, cu care a colaborat din momentul lansării acestuia ca interpret solo, iar grupul de succes Pussycat Dolls a beneficiat de talentul componistic al lui Timothy Mosley, alias Timabaland.   4 minute cu Madonna

Cel mai recent succes al producătorului şi interpretului de culoare este single-ul „4 Minutes (To Save the World)“, primul extras de pe albumul Madonnei, intitulat „Hard Candy“, lansat în martie. Cântecul se anunţă a fi un succes, mai ales că la interpretarea acestuia şi-au adus contribuţia, pe lângă Madonna, Justin Timberlake şi însuşi Timbaland. Cariera lui Timbaland a luat avânt la mijlocul anilor ’90, când şi-a pus semnătura pe compoziţ iile interpretate de artişti precum Jodeci, Aaliyah, Ginuwine, Missy Elliot, Destiny’s Child, Ludacris, Snoop Dogg şi Jay-Z.

Astăzi, este un nume respectat în mediile muzicale internaţionale. Fără să rămână doar un artist fidel hip-hopului, şi-a folosit imaginaţia şi talentul pentru a îmbogăţi şi repertoriul artiştilor pop (Justin Timberlake), Nelly Furtado, al celor avangardişti precum Björk şi, mai târziu, pe cel al fetelor de la Pussycat Dolls. Colaborarea cu Justin Timberlake, idolul adolescenţilor din toată lumea, a fost una dintre cele fructuoase. Albumul „FutureSex/ Love Sounds“ a primit mai multe discuri de platină, la fel ca şi primul material la care cei doi artişti au colaborat - discul „Justified“.

SIMŢ ANTREPRENORIAL

Jay-Z face bani din muzică, sport şi imobiliare

> Shawn Corey Carter, alias Jay-Z, s-a născut pe 4 decembrie 1969, în cartierul Brooklyn din New York. La vârsta de 12 ani a fost abandonat de tatăl său, Adnes Reeves. A fost coleg de liceu cu alţi rapperi celebri - Notorious B.I.G. şi Busta Rhymes. Nu a reuşit să absolve studiile liceale şi a fost implicat în traficul de droguri.

> Numele de scenă Jay-Z provine de la porecla din copilărie Jazzy, inspirată de la liniile de metrou newyorkeze - J/Z.

> Având un simţ antreprenorial dezvoltat, Jay-Z şi-a extins afacerile dincolo de sfera muzicală, fiind proprietarul mai multor cluburi din New York, Las Vegas, Atlantic City, Singapore şi Los Angeles. Este coproprietar al echipei de baschet New Jersey Nets, din NBA, şi intenţionează să deschidă un lanţ de hoteluri.

CARIERĂ

Timbaland, „furnizorul de hituri“

> Timothy Mosley, cunocut drept Timbaland, s-a născut pe 10 martie 1971 în Norfolk, statul Virginia. Pasionat de muzică, a lucrat ca DJ din adolescenţă şi a intrat în circuitul muzical profesionist atunci când Missy Elliot, prietena sa din copilărie, l-a rugat să-i compună o piesă. Stilul său unic de a compune s-a evidenţiat odată cu lansarea melodiei „One In A Million“, cântată de Aaliyah (dec. 2001).

> Au urmat numeroase hituri, iar în 1998, Timbaland era deja un nume consacrat în industria muzicală. Publicaţia „Entertainment Weekly“ l-a descris ca fiind „unul dintre cei mai inventivi producători“.

> Însuşi Jay-Z a apelat la geniul lui Timbaland pentru a-i compune melodii de succes, plătindu-i acestuia o mică avere pentru creaţiile sale.

  LEGĂTURI. Pussycat Dolls au avut numeroase colaborări cu Tim Mosley, alias Timbaland