Japonia şi-a suspendat vânătoarea de balene după înteţirea protestelor activiștilor Sea Shepherd

Japonia şi-a suspendat vânătoarea de balene după înteţirea protestelor activiștilor Sea Shepherd

Japonia a decis să îşi întrerupă sezonul anual de vânătoare de balene în apele Antarcticii din raţiuni de securitate, după ce protestele organizaţiei Sea Shepherd Conservation Society au luat amploare, scrie BBC.

"Siguranţa fiind o prioritate pentru noi, flota a decis să oprească pentru moment vânătoarea de balene în scop ştiinţific. Examinăm alternativele pe care le avem în continuare", a declarat Tatsuya Nakaoku, un oficial din cadrul agenţiei nipone pentru pescuit.

Deşi vânătoarea de balene în scop comercial este interzisă din 1986, Japonia profită de o directivă internaţională ce permite vânătoarea în scop ştiinţific. Islanda şi Norvegia au contestat oficial directiva respectivă şi continuă să vâneze balene în scop comercial.

Agenţia niponă pentru pescuit a decis să întrerupă sezonul de vânătoare după ce activiştii organizaţiei Sea Sepherd au urmărit şi hărţuit constant nava amiral a flotei nipone de pescuit. Organizaţia a anunţat că unul din vasele sale a blocat rampa de încărcare a navei amiral. Din acest motiv, japonezii nu au putut urca la bord circa 30 de balene ucise cu harponul.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Dacă este adevărat, atunci tactica noastră a dat rezultate", a reacţionat Paul Watson, căpitanul navei Steve Irwin, unul din vasele organizației ecologiste, la auzul veştii că Japonia şi-a suspendat vânătoarea.

Flota japoneză de pescuit balene numără patru nave, la bordul cărora se află 180 de marinari. Obiectivul pentru acest sezon este vânarea a 945 de balene.

Australia şi Noua Zeelandă conduc grupul ţărilor care contestă vehement vânătoarea de balene, alături de numeroase organizaţii ecologiste. Guvernul de la Canberra a intentat chiar un proces Japoniei la Curtea Internaţională de Justiţie în această problemă. Guvernul de la Tokyo consideră aceste reacții drept amestec în tradițiile culturale nipone.